Islamic Republic of Iran

 


اعلامیه مطبوعاتی

گزارش جهانی مواد مخدر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد: در بحبوحه گسترش مصرف مواد و بازارها، آسیب های مشکل جهانی مواد مخدر همچنان در حال افزایش است.
وین، 6 تیر 1403 (26 ژوئن 2024)


طبق گزارش جهانی مواد مخدر سال 2024، که امروز توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد معرفی شد، ظهور مواد شبه افیونی صنعتی جدید و رکورد عرضه و تقاضای سایر مواد تأثیرات مشکل جهانی مواد را با هم ترکیب کرده و منجر به افزایش اختلالات مصرف مواد و آسیب های زیست محیطی شده است.
مدیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، خانم غدا والی، می گوید: "تولید، قاچاق و مصرف مواد مخدر همچنان باعث تشدید بی ثباتی و نابرابری می شود، و آسیب های ناگفته ای را بر سلامت، امنیت و رفاه مردم به جا می گذارد. ما همزمان با مورد هدف قرار دادن بازار غیر قانونی مواد مخدر و سرمایه گذاری هر چه بیشتر بر پیشگیری،  می بایست حمایت و درمان مبتنی بر شواهد را برای تمام افرادی که تحت تأثیر مصرف مواد هستند، فراهم کنیم، "

تعداد افرادی که مواد مصرف می کنند با افزایشی معادل 20 درصد در 10 سال، در سال 2022 به 292 میلیون رسیده است. کانابیس همچنان به عنوان بیشترین ماده مخدر مصرف شده در کل دنیا شناخته می شود (228 میلیون مصرف کننده)، به دنبال آن مواد شبه افیونی (60 میلیون مصرف کننده)، آمفتامین (30 میلیون مصرف کننده)، کوکائین ( 23 میلیون مصرف کننده)، و اکستاسی (20 میلیون مصرف کننده) هستند.

نیتازین ها – یک گروه از مواد شبه افیونی صنعتی که می توانند حتی از فنتانیل هم قویتر باشند – اخیراً در بسیاری از کشورهای با درآمد بالا ظهور کرده است و منجر به افزایش مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد این ماده شده است.

اگرچه حدود 64 میلیون نفر در سر تا سر جهان از اختلالات مصرف مود مخدر رنج می برند، تنها یک نفر از هر 11 نفر به درمان دسترسی دارد. ، زنان دسترسی کمتری نسبت به مردان به درمان دارند، چرا که از هر 18 زن تنها یک نفر به درمان دسترسی دارد، حال این که این نسبت در مردان به یک نفر از هر 7 نفر می رسد.
در سال 2022، حدود 7 میلیون نفر به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر، و حدود دو سوم از این افراد به دلیل مصرف یا در اختیار داشتن مواد مخدر برای مصرف، گذرشان به پلیس (دستگیری، احتیاط، هشدار) افتاده بوده است. علاوه بر این، در سال 2022، 7/2 میلیون نفر به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر محاکمه شده اند، و بیش از 6/1 میلیون نفر در جهان محکوم شده اند، اگر چه تفاوت های چشمگیری در مناطق مختلف نسبت به عدالت کیفری در مواجهه با جرائم مربوط به مواد مخدر وجود دارد.

در این گزارش بخش های ویژه ای هم وجود دارد که به تأثیر ممنوعیت تریاک در افغانستان؛ مواد مخدر صنعتی و جنسیت؛ تأثیرات قانونی کردن کانابیس و "رونسانس" روانگردان ها؛ حق داشتن دسترسی به خدمات سلامت در رابطه با مصرف مواد؛ و این که چگونه قاچاق مواد مخدر در مثلث طلائی به سایر فعالیت های غیر قانونی متصل است و تأثیرات آنها می پردازد.

قاچاق مواد مخدر گروه های جرم سازمان یافته را توانمند می کند
قاچاقچیان مواد مخدر در مثلث طلائی  به اقتصادهای غیرقانونی دیگر، به ویژه قاچاق حیات وحش، کلاهبرداری مالی، و استخراج غیرقانونی منابع، نیز روی می آورند. جوامع مهاجر، فقیر، و آواره، از عواقب این بی ثباتی رنج می برند، و اغلب مجبور هستند تا برای بقا به کشت خشخاش یا استخراج غیرقانونی منابع رو بیاورند و در دام گروه های تبهکار بیافتند یا خود به مصرف مواد مخدر بپردازند.

این فعالیت های غیرقانونی با جنگل زدای، دفع پسماندهای سمی، و آلودگی شیمیائی، منجر به تخریب محیط زیست نیز می شوند.

عواقب افزایش کوکائین
یک رکورد جدید 2757 تن کوکائین در سال 2022 تولید شد، که 20 درصد افزایش نسبت به سال 2021 داشت. این در حالی است که کشت جهانی بوته کوکا، بین سال های 2021 و 2022 با افزایش 12 درصدی به 355000 هکتار رسید. افزایش طولانی مدت عرضه و تقاضای کوکائین همزمان با افزایش خشونت در کشورهایی بوده که در مسیر زنجیره عرضه قرار داشته اند، به خصوص اکوآدور و کشورهای کارائیب، و همچنین باعث افزایش آسیب هائی به سلامت در کشورهای مقصد، از جمله اروپای غربی و مرکزی شده است.

تأثیر قانونی کردن کانابیس
از ژانویه 2024، کانادا، اوروگوئه، و 27 حوزه قضائی در ایالات متحده تولید و فروش کانابیس برای مصرف غیر پزشکی را قانونی کردند، در حالی که در سایر نقاط جهان رویکردهای حقوقی متفاوتی به این مسئله داشته اند.

در این حوزه های قضائی در آمریکا، این روند ظاهراً استفاده مضر از این ماده را تسریع بخشیده اند که منجر به تنوع در محصولات کانابیس با فاکتور مخدر بالا شده است. بستری شدن مربوط به اختلالات مصرف کانابیس و نسبت افراد با اختلالات روانی و اقدام به خودکشی ناشی از مصرف مرتب کانابیس در کانادا و ایالات متحده، به خصوص در میان افراد جوان افزایش داشته است.

"رنسانس" روانگردان ها مشوق دسترسی به طیف گسترده ای از روانگردان هاست
اگرچه علاقه به استفاده درمانی از مواد روانگردان برای درمان برخی از اختلالات سلامت روان همچنان رو به رشد است، هنوز هیچ راهنمای استاندارد علمی برای مصرف پزشکی آنها از بررسی های بالینی به دست نیامده است.

با این حال، در "رنسانس روانگردان" گسترده تر، جنبش های مردمی به افزایش علاقه تجاری و ایجاد محیطی توانمند کمک می کنند که دسترسی گسترده به استفاده بدون نظارت، "شبه درمانی" و غیرپزشکی روانگردان ها را تشویق می کند. چنین جنبش هائی پتانسیل پیشی گرفتن از شواهد علمی درمانی و توسعه دستورالعمل‌هایی برای استفاده پزشکی از روان‌گردان‌ها را دارند که به طور بالقوه اهداف سلامت عمومی را به خطر می‌اندازند و خطرات سلامتی مرتبط با استفاده بدون نظارت از روان‌گردان‌ها را افزایش می‌دهند.

پیامدهای ممنوعیت تریاک در افغانستان
به دنبال کاهش شدید تولید تریاک در افغانستان در سال 2023، (تا 95 درصد از سال 2022) و افزایش در تولید در میانمار (تا 36 درصد)، تولید جهانی تریاک تا 75 درصد در سال 2023 کاهش داشته است. کوچک شدن بازار مواد افیونی افغانستان، کشاورزان افغان را فقیرتر و شماری از قاچاقچیان را ثروتمندتر کرده است. پیامدهای طولانی مدت، از جمله بر خلوص هروئین، که منجر به روی آوردن مصرف کنندگان هروئین به سایر مواد شبه افیونی، و/ یا افزایش در تقاضا برای دسترسی به خدمات درمان مصرف مواد افیونی ممکن است درکشورهای ترانزیت و مقصد مواد افیونی افغانستان  احساس شود.

حق دسترسی به خدمات سلامت برای افرادی که مواد مصرف می کنند
این گزارش نشان می‌دهد که چگونه حق سلامت، یک حق بشری که از لحاظ بین‌المللی به رسمیت شناخته شده است و به همه انسان‌ها تعلق دارد، صرف نظر از این که فردوضعیت مصرف کننده است یا زندانی، در بازداشت یا در حبس. این به طور یکسان در مورد افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند، فرزندان و خانواده های آنها و سایر افراد در جوامع اعمال می شود.

برای اطلاع بیشتر به صفحه گزارش جهانی رجوع کنید:
گزارش جهانی مواد مخدر سال 2024