ارتقا برنامه های مدرسه توسط دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران
آقای حدادی، مشاور منطقه 17 استان تهران داستان آرش را چنین آغاز کرد."او ساکت و خجالت زده روبروی من در دفترم نشسته بود. آرش همان روز با دانش آموزان بزرگتر از خود از مدرسه فرار کرده بود و سعی کرده بود در پارک نزدیک مدرسه مواد مصرف کند. همکلاسیهایش با اومهربان نبودند، به خصوص حسین که برای مدتهای طولانی او را اذیت میکرد." آرش یکی از دانش آموزان در معرض خطر و آسیب پذیر به شمار میرود. والدین او از هم طلاق گرفته و آرش به شکلی دائمی مورد آزار و اذیت همکلاسیهایش قرار میگرفت. او تنها یکی از دهها دانش آموزی است که توسط آقای حدادی و با کمک بسته آموزشی "توانمندسازی مدرسه" دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران مورد شناسایی قرار گرفته است.
مشاوران مدارس در هر سطح آموزشی به دانشآموزان کمک میکنند تا مشکلات اجتماعی، رفتاری و شخصی خود را شناخته و راههای مقابله و رفع آنها را بیاموزند. آنها بر مشاوره اولیه تاکید میکنند تا دانش آموزان را با مهارتهای زندگی مورد نیاز جهت مقابله و رفع مشکلات خود، پیش از حاد شدن آنها آشنا نمایند. علاوه بر آن مشاوران در رشد شخصیتی، اجتماعی و علمی دانش آموزان نیز نقش به سزایی دارند و تاثیرگذار هستند. شایان ذکر است، مشاوران خدمات خاص مانند برنامه های پیشگیری از سوءمصرف مواد و الکل نیز ارائه میدهند و همچنین سعی میکنند موارد خاص مانند خشونت خانگی و سایر مشکلات خانوادگی را در میان دانش آموزان شناسایی کنند، مورادی که بر رشد دانش آموزان تاثیرگذار است.
تحقیق "الگوی سوءمصرف الکل، تنباکو و سایر مواد در میان نوجوانان در معرض خطر: تاثیر مستقیم و غیره مستقیم عوامل اجتماعی و شخصیتی" که توسط مجله سلامت روانی در سال 1386 به چاپ رسید نشان میدهد 19.7% از دانش آموزان تهران کشیدن سیگار را تجربه کردهاند. علاوه بر آن 18.8% از دانش آموزان تجربه نوشیدن الکل و همچنین 13% نیز تجربه مصرف تریاک داشته اند. شایان ذکر است، 0.4% از این دانش آموزان تجربه مصرف هروئین، 2.3% تجربه مصرف حشیش و 1.9% نیز تجربه مصرف اکستازی داشته اند.
در سال 1388 دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران با همکاری دکتر شهرام محمدخانی (استاد روانشناسی، دانشگاه خوارزمی) و حمایت مالی جمهوری ایتالیا، آلمان و نوروژ بسته آموزشی "توانمند سازی مدارس" را با هدف ارتقا دانش مشاوران مدارس جهت غربالگری و شناسایی دانش آموزان در معرض خطر تدوین نمود.
این بسته آموزشی اختصاصاً برای مشاوران مدارس تدوین شده است و گروه هدف اصلی آن دانشآموزان در معرض خطر 16 - 13 هستند. بسته آموزشی "توانمندسازی مدارس" بر موضوعات و مطالب مختلف موجود در زمینه پیشگیری از مصرف مواد در میان نوجوانان مانند انواع مختلف اصول نظری مداخلات پیشگیرانه، عوامل محافظ و خطر و همچنین الگوهای پیشگیری از مصرف مواد ممرکز است. هدف از تدوین این بسته آموزشی ارتقا دانش، مهارت و اعتماد مشاوران مدارس در کار با دانش آموزان در معرض خطر است. همچنین بسته "توانمندسازی مدارس" در ارتقا سلامت دانش آموزان در معرض خطر و مهارتهای روانی- اجتماعی آنان نقش به سزا و تاثیرگذاری دارد.
در چارچوب برنامه کشوری خود 2014 - 2011، دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران دو کارگاه آموزشی بر اساس بسته تدوین شده، برای مشاوران مدارس، در استان تهران و اصفهان برگزار کرده است. همچنین شایان ذکر است جلسات پیگیری و ارزیابی این کارگاههای آموزشی با هدف ارزیابی کارآیی و عملی بودن بسته تدوین شده در دو استان مذکور نیز برگزار شده است.
بسته "توانمندسازی مدارس" به شکل رسمی مورخ 26 تیر 1391، در کنفرانس "اقدام پژوهی مشاوران و همیاری در مهارتافزایی دانش آموزان" توسط وزارت آموزش و پرورش منطقه 16 استان تهران برگزار شد مورد ستایش قرار گرفت. در طی این نشست جناب آقای حدادی این بسته و نتایج آنرا برای حاضرین از جمله مشاوران، روانشناسان و روانپزشکان و به خصوص جناب آقای حسین بابویی، مدیر کل بخش سلامت و رشد وزارت آموزش و پرورش ارائه کرد. همچنین در این نشست، گروهی از مشاوران مجری بسته "توانمندسازی مدارس" توسط جناب آقای بابویی مورد تشویق و ستایش قرار گرفتند.
در سال 2013 میلادی، دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران، در نظر دارد با توجه به نتایج بدست آمده از ارزیابی بسته "توانمندسازی مدارس" این بسته را بازبینی کرده و کتابچه فرزندپروری را برای والدین دانش آموزان در معرض خطر بیافزاید.
جناب آقای آنتونینو د لئو، نماینده دفتر مقابله با مواد وجرم سازمان ملل متحد در ایران در این خصوص اظهار کردند "بسته توانمندسازی مدارس کمکی خواهد بود برای مشاوران، مانند جناب آقای حدادی جهت غربالگری و شناسایی دانشآموزان در معرض خطر. همچنین این بسته آموزشی به این گروه از دانش-آموزان کمک خواهد کرد تا مهارتهای زندگی مورد نیاز جهت رویارویی با فشارها را بیاموزند و به تدریج خود را توانمند سازند تا زندگی سالم و عاری از مواد داشته باشند."