Islamic Republic of Iran

 

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد روش های درمان غیردارویی سؤمصرف مواد محرک را در کشور ارتقا می بخشد.

 

stories/11sep2014-addiction-cong/11sep2014addiction-cong1.jpg  مشاوره رفتاری مواد و خطر (BDRC) برای درمان سوءمصرف مواد محرک

سهیلا در جلسه درمان ، در یکی از درمانگاه های سوء مصرف مواد تهران روبروی من نشسته بود. او دارای اختلال مصرف مواد محرک آمفتامین یا به زبان عامیانه همان شیشه بود. سهیلا برای مدت ها از افسردگی رنج می برد و جای زخم های او حاکی از تلاش او برای خودکشی و پایان زندگیش بود. با وجود تمامی این مشکلات، از اولین جلسه درمان تغییرات مثبت و شگرفی در او ایجاد شده بود. این واقعیت که او در دهمین جلسه درمان "مشاوره رفتاری مواد و خطر (BDRC) برای درمان اختلال مصرف مواد محرک" روبروی من نشسته بود، خود حاکی از عزم راسخ او برای تغییر و تعهدش نه فقط به درمان، بلکه به سبک زندگی عاری از مواد بود.
 
دفتر مقابله با مواد مخدرو جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران روش درمانی "مشاوره رفتاری مواد و خطر (BDRC) برای درمان سوءمصرف مواد محرک" را به کشور معرفی کرده است. این روش درمانی، روشی کاملا ساختاریافته و قاعده مند است. تمرکز این نوع روش درمان بر مجموعه ای محدود از مشکلات فوری مصرف مواد از جمله شرکت در درمان و پایبندی به نکات درمانی توصیه شده و تجویز‌شده، ترک و حفظ پرهیز از مصرفِ مواد، پیشگیری از مصرفِ مجدد موادِ اعتیادآور و جلوگیری از بازگشتِ مجدد؛ اصلاح یا حذفِ رفتارهایی که خطر بیماری هایِ قابلِ انتقال با خون و یا بیماری هایِ عفونی را افزایش می دهند (به عنوانِ مثال ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، هپاتیت، بیماری های منتقل شده از راهِ ارتباط جنسی)؛ افزایش شرکت در تعاملاتِ اجتماعیِ غیرِمرتبط با مواد اعتیادآور و نیز فعالیت های لذت بخش است.
روش درمانی فوق برای نخستین بار در سال 2014 میلادی تحت همکاری مشترک دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران، دانشگاه علوم مالزی و دانشگاه علوم پزشکی ییل آمریکا به صورت آزمایشی به اجرا درآمد. شایان ذکر است، در همین سال دوره آموزشی نیز در خصوص این روش درمانی، برای 10 متخصص درمان مواد از ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، سازمان بهزیستی کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان زندانها و جمعیت تولد دوباره برگزار شد. متخصصان شرکت کننده در این دوره، آموزش خود را از پروفسور مارک سزاری چاوورسکی، دانشیار روان پزشکی، دانشگاه ییل، ایالت متحده آمریکا، مبدع این روش درمانی دریافت کردند.
طی سال جاری میلادی و تحت برنامهَ کشوری - همکاری فنی در زمینهَ مقابله با مواد مخدر و جرم در جمهوری اسلامی ایران - با همکاری مشترک ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، دوره آموزش پیشرفته و نظارت "مشاوره رفتاری مواد و خطر (BDRC) برای درمان سؤمصرف مواد محرک در زنان"، با حضور پروفسور چاوورسکی، خالق روش درمانی "مشاوره رفتاری مواد و خطر (BDRC) برای درمان سؤمصرف مواد محرک"، برای متخصصان آموزش دیده پیشین برگزار شد. هدف از برگزاری این دوره آموزشی پیشرفته، ارتقا ظرفیت درمان و بازتوانی سوءمصرف مواد محرک و بهبود دانش، مهارت و اعتماد درمان گران برای درمان مؤثر بیماران سوءمصرف کننده مواد محرک، به ویژه زنان بود. شایان ذکر است، برگزاری چنین دوره آموزشی بدون حمایت مالی کشورهای استرالیا و سوئد امکان پذیر نبود. در حال حاضر تعداد سوءمصرف کنندگان مواد محرک زن رو به افزایش است و این خود موجبات نگرانی بسیاری را به وجود آورده است. بر اساس آمار ارائه شده توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، متأسفانه سالانه 3000 نفر به دلایل مرتبط با سوءمصرف مواد جان خود را از دست می دهند و سوءمصرف کنندگان زن جزو آسیب پذیرترین گروه ها در ایران به شمار می آیند. زنان و همسران سوءمصرف کنندگان مواد در مقایسه با جمعیت غیر سوءمصرف کننده مواد با درصد بالایی از خشونت خانگی و محرومیت مواجه هستند.
ارائه روش های درمانی جدید، مانند روش درمانی "مشاوره رفتاری مواد و خطر (BDRC) "، برای درمان سوءمصرف مواد محرک، درمان گرانی همچون درمان گر سهیلا را یاری خواهد کرد تا راهکارها و روش های درمانی غیردارویی را جهت مواجه با چالش سوءمصرف مواد محرک در کشور افزایش دهند و به سهیلا و سوءمصرف کنندگان مواد محرک دیگر مانند سهیلا کمک خواهد کرد تا زندگی عاری از مواد را داشته باشند.
 
 

icon-doc Further information at:

 

Drug Prevention, Treatment and HIV/AIDS