تقدیر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم از فعالیتهای برجسته مطبوعات در اولین جشنواره مطبوعات با موضوع اچآیوی/ایدز
مطبوعات در توزیع و گسترش اطلاعات، وقایع و نظرات دربارهَ همهَ موضوعات نقش مهمی بازی میکنند و اچآیوی/ایدز نیز از این موضوع مستثنی نیست. بسیاری از مردم اطلاعاتشان را از طریق روزنامهها، مجلات، اینترنت، و رادیو دریافت میکنند. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که هر کاری که در زمینهی اچآیوی/ایدز صورت بگیرد بدون بازتاب مناسب رسانهای نمیتواند تاثیر بهسزایی بر مردم داشته باشد.
یکی از مهمترین موضوعات در زمینهی اچآیوی/ایدز موضوع انگ و تبعیض علیه افرادی که با اچآیوی زندگی میکنند میباشد؛ واقعیتی که تاثیرات مخربی بر کیفیت افرادی که با اچآیوی/ایدز زنگی میکنند میگذارد. این معضل مانعی بزرگ بر سر راه کنترل همهگیری اچآیوی/ایدز و همچنین پیشگیری، مراقبت و درمان مرتبط با آن میباشد. ازاینرو کاهش انگ و تبعیض مهمترین هدف در برگزاری فعالیتهای روز جهانی ایدز توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران میباشد.
یکی از فعالیتهای این دفتر به مناسبت روز جهانی ایدز 2013، اولین جشنوارهَ مطبوعات با موضوع اچآیوی/ایدز در جمهوری اسلامی ایران بود که با هدف تجلیل از فعالیتهای برگزیده در عرصه روزنامهنگاری با موضوع اچآیوی/ایدز، و حمایت و تشویق فعالیتهای بیشتر و پوشش این موضوع که به دلایل مختلفی بهطور مناسب مورد اشاره قرار نگرفته است، برگزار شد.
در طی این فعالیت، یک فراخوان جهت ارسال آثار مکتوب ارسال شد و آثار در چهار زمینهی یادداشت، خبر، مقاله و مصاحبه دریافت شدند. در مرحلهی اول بیش از 1،200 اثر جمعآوری شد و توسط یک گروه از روزنامهنگاران مرحله اول گزینشانجام شد. سپس کارها توسط یک هیات داوران متشکل از سه کارشناس و استاد دانشگاه روزنامهنگاری؛ آقایان محمدمهدی فرقانی، علیاکبر قاضیزاده، و فریدون صدیقی بهدقت بررسی شدند. کارها سپس از منظر انگ و تبعیض علیه افرادی که با اچآیوی/ایدز زندگی میکنند توسط دو داور متخصص در زمینهَ اچآیوی/ایدز، خانم دکتر محسنیفر، مشاور برنامه اچآیوی/ایدز دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، و آقای دکتر فرداد درودی، هماهنگکنندهی کشوری برنامهَ مشترک سازمان ملل متحد در ایران بررسی شدند. در نهایت دوازده اثر برگزیده و سه نفر از هر یک از گروههای فوق، انتخاب شدند.
مراسم اهدای جوایز در روز یکشنبه 10 آذر با حضور آقای لیک بونوات، نمایندهَ دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران، و آقای گری لوییس، هماهنگکنندهی مقیم سازمان ملل متحد در ایران برگزار شد. مؤلفین آثار برگزیده، جوایز و لوحهای تقویری به شکل روبان قرمز که نماد جهانی اگاهی از اچآیوی/ایدز و همبستگی با افرادی است که با اچآیوی زندگی میکنند، دریافت کردند. نمایندهَ دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد تشکر صمیمانهَ خود را از پاسخ امیدبخش روزنامهنگاران به این جشنواره ابراز کرد و ابراز امیدواری کرد که گامهایی همانند این جشنواره بتوانند باعث کاهش انگ و تبعیض علیه افرادی شوند که با اچآیوی زندگی میکنند، و افزود "مطبوعات میتوانند با عرضه اطلاعات و آگاهی مناسب به مردم، کمک مهمی به این موضوع بکنند". ایشان در پایان اظهار کردند که "ترس و جهالت مبنای تبعیض علیه افراد هستند و مطبوعات میتوانند نقش مهمی در غلبه بر این موضوع بردارند". هماهنگکنندهَ مقیم سازمان ملل نیز خطاب به شرکتکنندگان با بیان خوشحالی خود از این رویداد، از همکاری خوب دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه اچ آی وی/ایدز سپاسگزاری کرد.
فستیوال رسانه ها یکی از سه فعالیتی بود که توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران و با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران به مناسبت روز جهانی ایدز سال 2013 انجام شد. دو فعالیت دیگر فستیوال بادبادک ها و روبان های قرمز در یکی از پارک های اصلی تهران، و جشنوارهی تاکسیها و روبان قرمز می باشند که به منظور اطلاعرسانی به عموم مردم در زمینهی اچآیوی/ایدز و انگ و تبعیض مرتبط با آن از طریق رانندههای تاکسی که هر روز در ارتباط مستقیم با مردم هستند انجام شد.