نشست دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران به دنبال توانمند سازی کودکان در معرض آسیب مصرف مواد مخدر غیرقانونی
20 خرداد ماه 1393 - کودکان در معرض آسیب مواد مخدر، گروه هدف تعدادی از مداخلات آموزشی موفق دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران و در چارچوب برنامههای پیشگیری از مواد مخدر در چند سال گذشته بوده است. کودکان بیخانمان و خیابان، کودکان کار، کودکان در مؤسسات مراقبتی و مراکز اصلاح و تربیت و فرزندان مصرفکنندگان مواد مخدر، در میان گروههای در معرض ابتلا به مصرف مواد مخدر زود هنگام، بیشتر و یا مشکل سازتر هستند. از آنجائیکه ایجاد مشکلات مرتبط با مواد مخدر به احتمال زیاد برای این گروهها بسیار بالاتر است، توجه ویژهای از نظر اقدامات کاهش تقاضای مواد مخدر صورت میگیرد، به خصوص با توجه به اینکه ایران از یک روند رو به رشد مصرف مواد مخدر در میان جوانان و زنان رنج میبرد.
در این چارچوب، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران با همکاری با ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، نشستی را با موضوع "کودکان آسیبپذیر و مصرف مواد مخدر: اقدامات لازم" از 4 لغایت 5 خرداد ماه 1393 در تهران برگزار کرد. هدف از این رویداد بررسی وضعیت و خدمات موجود برای کودکان آسیب پذیر در ایران و بررسی پاسخ های ممکن بود. این نشست چهل و هفت کارشناس از سازمانها و نهادهای ذیربط را گرد هم آورد از جمله: ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ سازمان بهزیستی کشور؛ سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور؛ شهرداری تهران؛ وزارت آموزش و پرورش؛ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ کانون اصلاح و تربیت مشهد؛ انجمن مددکاران اجتماعی ایران؛ انجمن روانپزشکی کودک و نوجوان؛ دانشگاهیان و تعدادی از سازمان های غیر دولتی مستقر در تهران، کرج و مشهد. علاوه بر این، کارشناسان مرتبط از دفاتر UNAIDS،UNICEF و WHO در ایران نیز در این نشست شرکت داشتند.
آقای لیک بونوات نماینده UNODC در ایران و خانم الیزابت متفلد از بخش پیشگیری، درمان و توانبخشی دفتر مرکزی UNODCدر افتتاحیه نشست |
خانم متفلد در حال ارائه نتایج پروژه UNODC در افغانستان
|
آقای لیک بونوات، نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران در جلسه افتتاحیه خطاب به شرکت کنندگان، اظهار داشت: "این تجمع نشان میدهد که همکاری مشترک بین سازمان های دولتی و غیر دولتی در بهبود وضعیت کودکان آسیب پذیر بسیار با اهمیت است. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران بسیار خرسند است که همراه با ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، در حال مقابله با مشکل مواد مخدر در میان کودکان آسیب پذیر است."
این نشست دو روزه با مرور کلی از وضعیت موجود آغاز شد که از سوی تعدادی از کارشناسان سازمانهای ایرانی مربوطه از طریق بررسی ارزیابی مصرف مواد در کودکان و نوجوانان، گزارشهای موجود و اخبار کودکان مبتلا به مواد مخدر در ایران و نتایج ارزیابی در مقیاس کوچک از خدمات درمان مواد مخدر برای کودکان زیر 14 سال در کشور، ارائه گردید. سپس، برخی از جنبه های پاسخ به موضوع مواد مخدر و کودکان، مورد بررسی قرار گرفت از جمله راهنمای آموزشی مهارت های زندگی UNODC که برای کودکان خیابانی اجرا میشود و نتایج پروژه UNODC در افغانستان با موضوع پروتکلهای روانی-اجتماعی برای کودکان، نوجوانان و خانواده های آنها. پس از آن شرکتکنندگان به گروههای کاری تقسیم شدند تا درباره اقدامات مورد نیاز برای بهبود وضعیت موجود هماندیشی کنند. این نشست با ارائه توصیههای عملی برای پیادهسازی و همکاری بین بخشی در مداخلات روانی-اجتماعی و مداخلات مختصر در میان کودکان در معرض مواد مخدر به پایان رسید.
شرکت کنندگان در حال انجام کار گروهی |
|
|
سجاد یکی از کودکان شرکت کننده در آموزش مهارت های زندگی در یتیم خانه گلزار علوی در مشهد است. به دلیل مشکلات زیاد رفتاری، او از سوی همسر مادر خود طرد گردید و سجاد توسط مادرش به یتیم خانه فرستاده شد. وقتی پس از گذشت چهار ماه پس از شروع آموزش مهارت های زندگی، به خانوادهاش بازگشت، معلم او تماس تلفنی از مادرش دریافت کرد. "او کاملا یک کودک جدید است، او در ارتباط با همسرم بسیار مؤدب است ... با او چه کار کردهاید؟!" مادر سجاد در حالیکه ابراز رضایت و شگفتی داشت، از تغییرات رفتاری مثبت و واضح پسرش میگفت . |
از جمله فعالیت های UNODC ایران برای کودکان آسیب پذیر اجرای آزمایشی "برنامه تقویت بنیان خانواده (SFP)" است که در سال 1392 در شهر کرج با مشارکت تعدادی از کودکان خیابانی و پدر و مادر آنها انجام شد و در حال حاضر برای بهبود بیشتر تحت ارزیابی است. فعالیت ارزشمند دیگر، اجرای آزمایشی راهنمای آموزشی مهارت های زندگی پیشگیری از مواد مخدر در میان کودکان آسیب پذیر در شهرهای تهران، کرج و مشهد است که به طور کلی بازخوردهای مثبتی را در پی داشته است.