دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، به منظور نیازسنجی مراکز کاهش آسیب، کارگاه آموزشی برگزار می کند
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، مؤسسه روزبه، یک سازمان مردم نهاد ایرانی؛ و بنیاد مِینلاین، یک سازمان مردم نهاد هلندی متخصص در کاهش آسیب، اولین کارگاه آموزشی از دو کارگاه آموزشی را برای متخصصان کاهش آسیب ایرانی، در 25 آبان ماه 1400 برگزار نمود.
ایران برنامه کاهش آسیب جامع و گستردهای دارد که در منطقه بی نظیر است. خدمات کاهش آسیب، شامل توزیع سوزن و سرنگ تمیز، توزیع کاندوم، آزمایش و درمان رایگان اچ آی وی، درمان نگهدارنده با متادون و خدمات کمک رسانی سیار، تحت این برنامه، توسط مراکز دولتی و خصوصی، به مصرف کنندگان موادِ نیازمند به این خدمات ارائه می شود. دستاورد این برنامه، کاهش چشمگیر میزان اچ آی وی در میان مصرف کنندگان مواد در ایران، در یک دهه گذشته بوده است. با این وجود، با توجه به جمعیت زیاد مصرف کنندگان مواد در ایران (حدود 200 هزار مصرف کننده تزریقی هروئین) و افزایش استفاده از متامفتامین و همچنین مصرف مواد در بین زنان و جوانان در دهه گذشته، هنوز جا برای بهبود این برنامه وجود دارد. بنابراین، یک تیم تحقیقاتی متشکل از کارشناسان کاهش آسیب هلندی و ایرانی، نیازسنجی برنامه کاهش آسیب در ایران را انجام خواهند داد. این ارزیابی با حمایت دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران و ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران و همچنین بودجه سخاوتمندانه پادشاهی هلند صورت خواهد گرفت.
هدف از این ارزیابی یافتن شکاف های موجود در برنامه کاهش آسیب ایران است، مانند محدودیت های دسترس پذیری به خدمات برای گروه های خاصِ مصرف کنندگان مواد. برای انجام این کار، محققان با دریافتکنندگان خدمات کاهش آسیب، ارائه دهندگان خدمات و تصمیم گیرندگان در این زمینه مصاحبه خواهند کرد. علاوه بر این، تیم تحقیقاتی از مراکز گذری چند سازمان مردم نهاد ایرانیِ ارائه دهنده خدمات کاهش آسیب و نقاط مصرف مواد به نام «پاتوق»، بازدید خواهد کرد تا مشاهدات میدانی از ارائه خدمات کاهش آسیب را در این مکان ها انجام دهد. پس از نیازسنجی، محققان گزارشی از یافتههای و توصیههای خود را برای بهبود برنامه تهیه خواهند کرد. این ارزیابی میتواند به دولت ایران شفافیت بیشتری در مورد اینکه آیا این برنامه طبق طرح اجرا میشود، ارائه نماید و پیشنهاداتی را برای چگونگی بهبود بسته خدمات و ارائه خدمات برای پاسخگویی بهتر به نیازهای زیرگروه های مختلفِ مصرف کنندگان مواد در ایران، عرضه کند.
هدف از برگزاری کارگاه حاضر، آموزش تیم پشتیبانی متشکل از محققان، جهت انجام نیازسنجی می باشد و با هدایتگری یک کارشناس کاهش آسیب ایرانی از مؤسسه روزبه و دو کارشناس کاهش آسیب هلندی از بنیاد مِینلاین برگزار گردیده است.
این آموزش، متخصصان کاهش آسیب ایرانی را با اهداف و روش شناسی نیازسنجی آشنا کرد و شرکت کنندگان را به مباحثه در مورد نقاط قوت و ضعفی که در برنامه کاهش آسیب دیده اند، واداشت. کارگاه آموزشی، به صورت حضوری در تهران و با رعایت نکات ایمنی مربوط به کووید-19 و حضور کارشناسان هلندی به صورت مجازی برگزار شد.
دوره دوم آموزش، به فاصله یک هفته از دوره اول برگزار می گردد که به جزئیات بیشتر در مورد طرح نیازسنجی میپردازد. همه شرکت کنندگان در دو دوره آموزشی، در انجام نیازسنجی شرکت نمی کنند، ولی شرکت آنها در آموزش ها میتواند دانش آنها را در مورد بهترین شیوه ها در زمینه کاهش آسیب و نحوه انجام تحقیقات کیفی افزایش دهد.