Islamic Republic of Iran


درخواست دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد برای تلاش بیشتر جهت غلبه بر انگ و تبعیض علیه افرادی که با اچ ­آی­ وی/ایدز زندگی می­کنند

پریسا، یک زن ایرانی که دوازده سال است با اچ ­آی ­وی زندگی می­کند می­گوید: "پس از این که همسرم به علت یک بیماری دستگاه گوارش در بیمارستان بستری شد به این موضوع پی بردم که اچ ­آی­ وی مثبت هستم. در آن زمان حتی نمی­دانستم معنی اچ­ آی­ وی چیست". دو سال بعد همسر پریسا بر اثر اختلالات مربوط به ایدز درگذشت و او را با پسرش که او هم اچ ­آی وی مثبت بود تنها گذاشت.

به گفته پریسا هنگامی که بیماری­اش تشخیص داده شد خانواده شوهرش از او بریدند و حتی کارمندان بیمارستان هم با او رفتاری تبعیض­ آمیز داشتند. اما بدترین قسمت زمانی بود که او وضعیت بیماری پسرش را برای معلم­های مدرسه­ اش فاش کرد. "به محض این که مسئول مدرسه از وضعیت اچ ­آی ­وی پسرم آگاه شد، درخواست کرد او را ملاقات کنم. او من را به خاطر این که بچه­ های دیگر را در معرض خطر قرار می­دهم مقصر دانست و اشاره کرد که پسرم باید در خانه بماند". تنها به لطف مداخله مشاوری از یکی از مراکز مشاوره داوطلبانه بود که پسر پریسا اجازه پیدا کرد در کلاس­ها حضور پیدا کند. با این حال باید جدا از دیگر بچه ­ها می­ نشست. "پسرم نتوانست این موضوع را مدت زیادی تاب بیاورد و دو سال پیش ترک تحصیل کرد".

انگ علیه افراد مبتلا اغلب به دلیل افسانه­های بی­اساسی است که در مورد اچ ­آی­ وی گسترش یافته است. برخی مردم هنوز باور دارند که این ویروس می­تواند از طریق تماس فیزیکی، آب دهان، ظروف غذاخوری و محل نشستن بر روی توالت منتقل شود. پریسا متوجه شد که این تصورات غلط در پشت تبعیضی که او و پسرش با آن مواجه بودند قرار دارد. او تصمیم گرفت برای کمک به افزایش آگاهی در مورد اچ­ آی­ وی/ایدز در اجتماع به طور داوطلبانه در یکی از سازمان­های مردم نهاد فعال در زمینه پیشگیری از اچ ­آی ­وی شروع به فعالیت کند. پنج سال بعد، پریسا مشاور یک باشگاه مثبت شد؛ مرکزی خاص برای افراد اچ ­آی­ وی مثبت که گستره وسیعی از خدمات شامل مشاوره، آموزش، آموزش مهارت­های شغلی، و گروه درمانی ارائه می­کند. "اکنون دیگر می­توانم با آسودگی وضعیت­ام را افشا کنم. هنگامی که به بیمارانی که ملاقاتشان می­کنم می­گویم که اچ­ آی وی مثبت هستم، آسودگی خاطر آن­ها را حس می­کنم. آنها به یکباره حس می­کنند که دیگر تنها نیستند."

انگ علیه افرادی که با اچ ­آی­ وی زندگی می­کنند مانع بزرگی بر سر راه مهار همه ­گیری اچ ­آی ­وی است. درمان زود­هنگام عفونت­های اچ ­آی­ وی یکی از بهترین راه­ها برای کاهش سرعت شیوع ویروس است، اما انگی که هنوز پیرامون این مسئله وجود دارد، باعث می­شود افراد انجام آزمایش اچ ­آی ­وی را به تعویق بیاندازند، مراقبت­های لازم را انجام ندهند و وضعیت عفونت­شان را برای دیگران، به ویژه ارائه­ دهندگان خدمات پزشکی فاش نکنند. در بیانیه تعهدات اچ ­آی­ وی ایدز (2001) و بیانیه سیاسی اچ­ آی­ وی ایدز (2006)، دولت­ها متعهد شدند که انگ و تبعیض را کاهش دهند و محیط قانونی و اجتماعی امنی برای فاش کردن داوطلبانه وضعیت اچ­ آی­ وی فراهم کنند.

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران همواره از تلاش­های کشوری در جهت مبارزه با انگ و تبعیض حمایت کرده است. این دفتر در چارچوب برنامه کشوری 2011 تا 2014 خود فعالیت­هایی را در زمینه اچ ­آی­ وی/ایدز از جمله تولید مواد آموزشی برای افزایش آگاهی اجتماع و توسعه برنامه­ های انگ و تبعیض اچ­ آی ­وی/ایدز تعریف کرده است. در شهریور­ و آبان­ 1391، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، موسسه مردم ­نهاد سیمای سبز رهایی، و برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز نمایشگاه کاریکاتوری با هدف حساس­ سازی جامعه هنری و عموم مردم در مورد آثار منفی انگ و تبعیض علیه افرادی که با اچ ­آی ­وی زندگی می­کنند، ترتیب دادند. نمایشگاه ابتدا از تاریخ 30-23 شهریور 1391 در خانه هنرمندان و سپس از تاریخ 25 مهرماه تا 4 آبان­ماه در فرهنگسرای ارسباران تهران برگزار شد.

آقای انتونینو دلئو، نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در مراسم اختتامیه نمایشگاه کاریکاتور در فرهنگسرای ارسباران گفتند "جمهوری اسلامی ایران در اجرای برنامه­ های درمان مواد و پیشگیری از اعتیاد، ازجمله درمان نگهدارنده با متادون عملکرد موفقی داشته است. اما هنوز کارهای زیادی برای مهار انگ در اجتماع باید انجام شود."

مراسم اختتامیه با اهداء جوایز و تقدیرنامه به پدیدآورندگان 5 اثر اول پایان یافت. آقای احمدی، کاریکاتوریستی از شیراز که برنده جایزه اول شده بود گفت "پیش از این مسابقه من هیچ چیز درباره اچ ­آی­ وی و انگ نمی­دانستم. پس از آن که در این مورد مطالعه کردم، متوجه شدم که تاثیر انگ بر جامعه می­تواند خیلی بیشتر از خود بیماری باشد". اثر هنری آقای احمدی یک فرد اچ­ آی­ وی مثبت را نشان می­دهد که بر لبه­ی پرتگاهی ایستاده است و پیکانی شکل گرفته از جمعیت زیادی از مردم به سمت او نشانه رفته است. "گاهی اوقات جامعه می­تواند شما را به پایین پرتاب کند."

آقای دلئو در انتهای سخنرانی­شان گفتند " امیدوارم گام­های کوچکی همانند این نمایشگاه بتواند به کاهش انگ و تبعیض علیه افرادی که در جمهوری اسلامی ایران با اچ ­آی ­وی زندگی می­کنند، کمک کند. هدف نهایی توقف روند رو به رشد ابتلا به اچ ­آی­ وی و مرگ­­ و­میرهای ناشی از آن، و بهبود کیفیت زندگی افرادی است که با اچ ­آی­ وی زندگی می­کنند."