Islamic Republic of Iran

 

  اجرای برنامه­ های پیشگیری از اچ­ آی­ وی در شرکای جنسی افراد مصرف­ کننده توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران

  سارا، زن 38 ساله ایرانی که از طریق شوهر اچ ­آی­ وی مثبت­اش مبتلا به این ویروس شده می­گوید "ای کاش در مورد راه­های انتقال اچ ­آی­ وی می­دانستم، و می­توانستم دربرابر آن ایمن باشم. شوهرم مصرف ­کننده تزریقی مواد و مبتلا به اچ ­آی­ وی بود. ما زمانی از این موضوع مطلع شدیم که دیگر خیلی دیر شده بود و من هم مبتلا به ویروس شده بودم".

طی دهه گذشته، اصلی­ترین راه انتقال اچ ­آی­ وی در ایران تزریق مشترک در بین مصرف­ کنندگان مواد بوده است. اغلب مصرف­ کنندگان از نظر جنسی فعال هستند و امکان دارد شرکای جنسی خود را مبتلا کنند.

از سال 2010، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران فعالیت­های متعددی، از جمله دو طرح پیمایش زیست-رفتاری و یک نیازسنجی گروه هدف، را با هدف قرار دادن موضوع شرکای جنسی مصرف­ کنندگان تزریقی مواد آغاز کرده است،. نیازسنجی نشان داد که بیش از 600،000 نفر از زنان، از مسائل مربوط به مصرف مواد به دلیل اعتیاد همسرانشان رنج می­برند. این مطالعه همچنین نواقص و کمبودهای خدمات بهداشت جسمی و  بهداشت روان، و مشاوره و خدمات اجتماعی که به همسران مصرف­ کنندگان تزریقی مواد عرضه می­شود، نشان داد. علاوه بر این، مطالعه نشان داد که عوامل اصلی که مانع دستیابی به گروه هدف می­شوند عبارتند از فاش سازی رفتار (مصرف مواد) مردها، کمبود آگاهی زنان از خطرات بالقوه رفتارهای همسرانشان، و فضای عمومی حاکم بر مراکز گذری. اولین پیمایش زیست-رفتاری نشان داد که 4/9% از مصرف­کنندگان تزریقی مواد و 69/3% از شرکای جنسی مونث­شان اچ­آی­وی مثبت بوده­اند، در حالی که مطالعه دوم نشان داد که تنها 2/4% مصرف­ کنندگان تزریقی مواد و 1% شرکای جنسی آن­ها اچ­ آی­ وی مثبت بوده ­اند.

جمهوری اسلامی ایران خدمات فراوانی در زمینه  پیشگیری، درمان و مراقبت اچ ­آی­ وی برای مصرف­ کنندگان مواد عرضه می­کند. نمونه­هایی از این خدمات عبارتند از: مراکز گذری، درمان نگه­دارنده با متادون در اجتماع و محیط­های بسته (زندان)، و مراکز مشاوره و آزمایش داوطلبانه اچ ­آی­ وی. از سال 2008 مراکز ویژه­ای برای زنان آسیب­ پذیر خدماتی را به مصرف­ کنندگان تزریقی مواد، شاغلین جنسی، همسران مصرف ­کنندگان مواد، و همسران زندانیان عرضه کرده اند.

در چارچوب برنامه کشوری 2014-2011، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران کارگاهی را با موضوع "پیشگیری از اچ­ آی ­وی میان شرکای جنسی مصرف­ کنندگان مواد" در آذرماه 1391 برگزار کرد. شرکت­ کنندگان این کارگاه روانشناسانی از مراکز زنان آسیب­ پ ذیر وزارت بهداشت، کلینیک­های بهداشت شهرداری تهران، و مراکز گذری بودند. از شرکت­ کنندگان خواسته شد تا محتوی بسته آموزشی را به کار برند و تغییرات لازم را در فعالیت­هایشان اعمال کنند. در یک جلسه پیگیری و ارزشیابی که در اسفندماه 1391 انجام شد، مزایا و موانع مربوط به کاربرد بسته آموزشی توسط تسهیلگر و شرکت­ کنندگان مورد بررسی قرار گرفتند، که به طور فعال تجربیاتشان را به اشتراک گذاشتند.

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در نظر دارد بسته آموزشی فوق­ الذکر را به صورت آزمایشی در چهار استان، تحت بودجه برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمينه ايدز (UNAIDS) به اجرا بگذارد. یک تسهیلگر کار افراد مسئول پروژه را پایش کرده و نتایج آن جمع­آوری شده ودر قالب یک گزارش با شرکای کشوری به اشتراک گذاشته خواهد شد.