Islamic Republic of Iran

 

برگزاری کارگاه آموزشی برای تسهیلگران برنامه  ی خانواده  های توانا توسط دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد

  

کشورها در سراسر جهان با بحران‌ های بشردوستانه مختلف و برهه   های زمانی حساس و چالش   برانگیز روبه   رو هستند. در طول این دوران سخت، سرپرستان نقش مهمی در محافظت از رفاه کودکان دارند؛ چراکه ممکن است رفاه کودکان تحت تأثیر ناآرامی‌های اجتماعی/سیاسی، شرایط ناشی از وقوع مخاصمه یا شرایط پس از مخاصمه و یا دشواری   های ناشی از حضور در مناطق محروم قرار گرفته باشد. کودکان و جوانان به دلیل وجود برخی آسیب   های مرتبط با وضعیت بهداشتی و پیامدهای رشدی نامناسب، همچون سلامت روان ضعیف، خشونت، پیشرفت تحصیلی پایین و مصرف مواد که کمتر موردتوجه قرار گرفته   اند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. آسیب   پذیری کودکان به دلیل بی   ثباتی خانواده یا سلامت روانی ضعیف سرپرستان که در نتیجه تحمل استرس در طولانی   مدت ایجاد می  گردد، بیشتر نیز می  شود. والدین یا سرپرستانی که تحت استرس شدید قرار دارند، کمتر محتمل است که تعاملات مثبتی را با کودکان ایجاد نمایند. و در عوض، بیشتر احتمال دارد که به تربیت خشن رو بیاورند و خطر ابتلای کودکان به انواع مشکلات عاطفی و رفتاری پایدار را افزایش دهند.

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد برای حمایت از شکستن چرخه معیوب خانواده   هایی که الگوهای مقابله   ای منفی را بازتولید می  کنند، یک ابتکار جهانی را در قالب اجرای آزمایشی برنامه پیشگیری مبتنی  بر مهارت   های تجربی در خانواده در کشورهای با درآمد کم و متوسط در سطح جهان اجرا کرده است. برنامه طراحی   شده با عنوان برنامه خانواده   های توانا، یک برنامه مبتنی   بر توانمندسازی مهارت   های خانواده است که بر تقویت سرپرستی در موقعیت   های استرس   زا تمرکز دارد.
اهميت انجام اقدامات عینی [در زمینه پیشگیری از مصرف مواد] توسط نماينده كشوري دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ايران - جناب آقاي الكساندر فدولوف - مورد تأیید قرار گرفت. ایشان با اشاره به «چالش جهاني مصرف مواد مخدر كه تهديدي براي جوامع در سطح جهان هستند» و همچنین با بیان اینکه این تهدید «ايران و كشورهاي منطقه را که تحت تأثير مصرف موادی با کاربردهای غیرپزشکی هستند» متأثر می  سازد بر اهمیت این اقدامات تأكيد نمود. وی همچنین خواستار «انجام تلاش‌ هایی جدید به   منظور حمایت از پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر و درمان اختلالات مصرف مواد مخدر، از جمله از طریق ارائه  ی خدماتی با هدف کاهش پیامدهای نامطلوب سلامتی ناشی از مصرف مواد شد».
دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران در ادامه تلاش   های خود به   منظور اجرای برنامه خانواده   های توانا در ایران از سال 2019، اجرای مرحله دوم آموزش تسهیلگران برنامه خانواده   های توانا را با حمایت ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران به پایان رساند. همچنین تسهیلگران مقر دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در وین، دکتر اعلاء الخانی و دکتر کارین هار به طور مجازی در اوایل دسامبر 2022 در اجرای این برنامه شرکت داشتند. برنامه آموزشی ۵ روزه که در تاریخ ۱۳ تا ۱۷ آذرماه در شهر مشهد در استان خراسان رضوی برگزار شد، یک کارگاه آموزشی هیبرید (حضوری-مجازی) برای تسهیلگران برنامه خانواده   های توانا و به   منظور ایجاد آمادگی ایشان در جهت اجرای گسترده برنامه در ایران بود. مرحله دوم این آموزش به دنبال اجرای موفقیت   آمیز برنامه آموزش نیمه   مجازی خانواده   های توانا در تاریخ 15 تا 25 آذرماه 1400 در تهران برگزار شد و دور دوم این دوره آزمایشی نیز پس از کارگاه فعلی در هفت استان خراسان رضوی، کرمان، خوزستان، لرستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و تهران برگزار خواهد گردید. شرکت   کنندگان در این دوره آموزشی، تسهیلگران برنامه خانواده   های توانا در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 52 کارشناس از مراکز بهداشتی درمانی از هفت استان خراسان رضوی، کرمان، خوزستان، لرستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و تهران و نمایندگان انجمن هماهنگی مبارزه با مواد مخدر همان استان   ها بودند.
این آموزش به گونه   ای طراحی شده بود که از ظرفیت   های مربیان ارشد ملی وزارت بهداشت که قبلا توسط دفتر مقابله با مواد و جرم ملل متحد در ایران آموزش دیده   اند، استفاده شود. در کنار این تسهیلگران، راهنمایی   های دریافتی از مربیان بین   المللی از مقر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در وین در اجرای هفت گام برنامه خانواده   های توانا نیز مورد توجه برگزارکنندگان بود. در این برنامه، شرکت  کنندگان، تمرینات آموزشی را به صورت گروهی انجام دادند و مربیان بین   المللی نظرات و دستورالعمل   های خود را در مورد تمرینات به ایشان ارائه کردند.
اتحادیه اروپا سخاوتمندانه تأمین مالی اجرای برنامه خانواده   های توانا در ایران در سال 2022 را برعهده گرفت که  این اقدام به دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران این امکان را می   دهد تا اجرای این برنامه را در استان   هایی مانند خراسان رضوی دنبال کند.