گرامیداشت روز جهاني ايدز در تهران توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل
تهران، سوم دسامبر- دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در تهران، همراه با ستاد مبارزه با مواد مخدر، مراسم بزرگداشت روز جهاني ايدز را در مجموعه فرهنگي شقايق در تاريخ سوم دسامبر 2011 برگزار كرد. امسال موضوع روز جهاني ايدز "به صفر رساندن موارد جديد عفونت اچآيوي، به صفر رساندن انگ، و به صفر رساندن مرگ ناشي از موارد ايدز تا سال 2015" بود. تلاش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در سطح جهاني به صفر رساندن موارد جديد در ميان مصرفكنندگان مواد و در محيطهاي بسته مانند زندان است.
مديركل دفتر درمان و حمايتهاي اجتماعي ستاد مبارزه با مواد مخدر، جناب آقاي دكتر صابري زفرقندي با تكيه بر اهميت اين روز، مراسم را افتتاح كرد. نماينده برنامه مشترك سازمان ملل در زمينه اچآيوي/ايدز، جناب آقاي دكتر فرداد درودي، رسالت "نيل به سوي صفر" تا سال 2015 را شرح داد و به اهميت نقش سازمانهاي مردمنهاد در اين حوزه تاكيد كرد. جناب آقاي دكتر عباس صداقت، رياست دفتر كنترل ايدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي وضعيت فعلي اچآيوي/ايدز در ايران، و اقدامات وزارت بهداشت در اين زمينه را شرح داد. او همچنين گفت: "اگرچه ما در مورد موج سوم انتقال اچآيوي، از طريق ارتباط جنسي نگرانيم، در عين حال نگران بازگشت موج دوم انتقال، از طريق تزريق هستيم".
معاون دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل، جناب آقاي كاوه مرادي پيام مدير كل دفتر وين را قرائت كرد كه در قسمتي از پيام آمده است: "دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل داراي مشاوران متخصص زيادي در زمينه اچآيوي/ايدز در حوزه كاري خود است كه آمادهاند در صورت لزوم دانش و تجربه خود را با كشورهاي ديگر به مشاركت گذارند. ما بر اساس مرامنامه خود موظف به ارائه كمكرساني به كشورها هستيم و به تعهدات خود پايبنديم".
هفتاد درصد موارد ثبتشده اچآيوي در ايران، مصرفكنندگان تزريقي مواد هستند. اولياي امر، سياستهاي پيشگيري از اچآيوي را در ايران بهكار گرفته و دسترسي مصرفكنندگان تزريقي را به خدمات پيشگيري از اچآيوي افزايش دادهاند. بهعلاوه، فعاليتهاي پيشگيري از اچآيوي در زندانها منجر به كاهش انتقال اچآيوي در ميان زندانيان شده است. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل از كوششهاي كشوري در زمينه مشكلات مربوط به اچآيوي حمايت كرده است. اولين مركز گذري در تهران در سال 2003 و اولين برنامه درمان نگهدارنده با متادون در اجتماع و زندان توسط اين دفتر انجام شد. در چارچوب برنامه كشوري اين دفتر براي سال 2011 تا 2014، فعاليتهاي زيادي در جهت افزايش دسترسي به خدمات پيشگيري، درمان و مراقبت اچآيوي براي مصرفكنندگان مواد، زندانيان و خانواده آنان تعريف شده است. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل، درجهت تقويت ظرفيت سازمانهاي مردمنهاد و افزايش آگاهي در زمينه اچآيوي در جامعه، نيروهاي مقابلهاي و كاركنان زندان مشاركت ميكند.
در طي مراسم، گروهي از بازيگران ايراني به اجراي نمايشي در زمينه انگ و تبعيض عليه افرادي كه با اچآيوي/ايدز زندگي ميكنند، پرداختند. به دنبال اجراي نمايش، سه نفر از افراد اچآيوي مثبت، شرححال زندگي خود را از طريق شعرخواني و تاكيد بر تبعيضهايي كه از سوي جامعه، محل كار، مدرسه، در خانواده و حتي در سرويسهاي درماني به آنها تحميل شده است، با جمع به مشاركت گذاشتند: "به نظرم ميآمد كه تمام دنيا عليه من بسيج شدهاند و براي مدتي طولاني، مطمئن نبودم كه بتوانم در مقابل اين فشارها مقاومت كنم. سپس تصميم گرفتم كه كاري انجام دهم. براي همين به يك سازمان مردمنهاد پيوستم تا به افزايش آگاهي جامعه در مورد اچآيوي كمك كنم".