همكاري دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل با ايران براي مبارزه با قاچاق اموال فرهنگي
در سال 2011، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوري اسلامي ايران به منظور كمك به جمهوري اسلامي ايران در حفاظت از ميراث فرهنگي و مبارزه با قاچاق اموال فرهنگي، ابتكاري را بطورآزمايشي در زمينه "جرم سازمان يافته و پولشويي در رابطه با اموال فرهنگي" بمورد اجراء گذارده است. كشور ايران به دليل موقعيت جغرافيايي و سابقه تاريخي اش يكي از قربانيان داد وستد غير قانوني و چپاول آثار فرهنگي بشمار مي رود. عليرغم تلاش مقامات ذيربط ملي كشور در اجراي قوانين و جلوگيري از غارت اشياء باستاني، با اين وجود فعاليت هاي بيشتري براي مقابله با گروه هاي جنايي سازمان يافته مرتبط با اشياء باستاني، مي بايستي صورت پذيرد.
در حال حاضر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل بمنظور تقويت ظرفيت دولت ايران جهت جلوگيري از اين پديده و ارتقاي همكاري هاي قضائي بين المللي و اجراي قانون بر اساس استانداردهاي بين المللي و سازمان ملل، همكاري دارد.
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در ايران اولين دفتري در جهان است كه برنامه اي را براي يكي از كشورهاي عضو، در رابطه با اين موضوع پيشنهاد نموده است. اين دفتر، در چهارچوب برنامه همكاري فني خود در زمينه مواد مخدر و جرم در جمهوري اسلامي ايران (2014-2011)، حمايت هائي را از مقامات ايران براي تصويب كنوانسيون سازمان ملل عليه جرائم سازمان يافته فراملي (UNTOC) و اجراي كنوانسيون سازمان ملل عليه فساد (UNCAC) بعمل آورده است. همتايان مربوطه همچنين از تعداد قابل ملاحظه اي اقدامات در امر ظرفيت سازي مانند برگزاري كارگاه ها، سمينارها و جلسات همكاري هاي فني بهره مند شده اند.
در اين راستا، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در ايران از مشاركت هيآت ايران متشكل از وزارت امور خارجه، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و جهانگردي (ICHHTO) و پليس ايران در اولين جلسه گروه تخصصي قاچاق اموال فرهنگي حمايت كرد. اين جلسه در مقر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در وين در 23-21 نوامبر 201 برگزار شد. هدف از برگزاري اين كارگاه، آشنا كردن متخصصين ايراني با استانداردهاي بين المللي و نمونه هاي موفق در زمينه حفاظت از اموال فرهنگي بود. در اين جلسه متخصصاني از آلمان، فرانسه، ايتاليا، صربستان، استراليا، مصر، يونان، تركيه، چين، اكوادور، مكزيك، انگليس، سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسكو) و مؤسسه بين المللي يكسان سازي حقوق خصوصي (UNIDROIT) حضور داشتند. اين متخصصان ضمن تبادل تجربيات، پيشنهادات فني خود را درباره بخش مرتبط باقاچاق اموال فرهنگي دستورالعمل دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل درباره پيشگيري از جرم و پاسخ عدالت كيفري ارائه نمودند.
كار اجلاس گروه تخصصي با برگزاري جلسه ديگري كه براي دومين سه ماهه سال 2012 برنامه ريزي شده و با هدف تمركز بر تأثيرات استراتژيك و جهاني اين دستور العمل و تأييد نهايي آن، پيگيري خواهد شد. اين دستورالعمل پس از تصويب قادر خواهد بود يك سري ابزار هاي عملي و قانوني گسترده را براي كشورهاي عضو، در رابطه با محافظت و پيشگيري از دادوستد غير قانوني اموال فرهنگي فراهم سازد.