Islamic Republic of Iran

سازمان ملل افغانستان و "كشورهاي مصرف كننده" را ترغيب به اقدامات عليه مواد مخدر كرد


7 مرداد - رئيس آژانس مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل درخواست كرده تا كنترل مرزها در اطراف افغانستان كه توليد كننده اصلي ترياك و هروئين است شديد تر شود تا هم امنيت آن كشور بهبود يابد و هم تقاضا براي مواد مخدر در كشورهاي به اصطلاح "مصرف كننده" كمتر گردد.

يوري فدوتوف مدير اجرائي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) درمقدمه گزارش جديد تحت عنوان "تجارت جهاني ترياك افغانستان - ارزيابي تهديد" بيان كرد كه كنترل تجارت غير قانوني مواد مخدر افغانستان به نفع "مردم افغانستان، تمامي آن منطقه و به طور كلي جامعه جهاني" است.

بر اساس اين گزارش "قاچاق مواد افيوني افغانستان بسيار سود آور است و در سال 2009 درآمدي بالغ بر 61 ميليارد دلار از مجموع 68 ميايارد دلار تجارت جهاني مواد مخدر را به خود اختصاص داده است." بر اين اساس " اكثر اين مبلغ به جيب قاچاقچيان مواد مخدر در مسيرهاي توزيع جهاني رفته و گروه هاي شورشي نيز بخشي از آن را از آن خود كرده اند." بر اساس اين گزارش كشاورزان افغانستان تنها سهم اندكي از اين تجارت داشته اند.

اين گزارش مي افزايد كه طي يك دهه، هر ساله حدود 5/16 ميليون نفر در سطح جهان از مواد افيوني استفاده كرده اند. هروئين بخش اعظم اين بازار را به خود اختصاص داده است. 13-12 ميليون نفر هر ساله 375 تن هروئين مصرف مي كنند و بخش عمده اي از آن، يعني حدود 150 تن، تنها در اروپا مصرف مي شود.

آقاي فدوتوف مي گويد "تقويت كنترل مرزها در آسيب پذيرترين نقاط مانند مرز افغانستان با استان بلوچستان پاكستان مي تواند باعث گردد تا بيشترين جريان هروئين، ترياك و مواد پيش ساز قطع شود. افزايش ظرفيت نظارت و بازرسي كانتينرهاي دريائي در بنادر، فرودگاه ها و مرزها در نقاط اصلي انتقال و نيز در كشورهاي مقصد مي تواند ميزان كشفيات را بالا ببرد."

وي پيشنهاد كرد كه به ظرفيت سازي و افزايش تبادل اطلاعات بين بنادر و نيروهاي پليس در كشورها و مناطق مهم نياز است و اضافه كرد "توجه به مسئلهَ ترياك و ناامني در افغانستان به تمامي منطقه كمك مي كند و اثرات بعدي آن بسيار گسترده تر خواهد بود."

او گفت "اما توجه به بخش عرضه و قاچاق كافي نيست. ما بايد برخورد متوازني داشته باشيم كه به كاهش تقاضا براي مواد افيوني نيز توجه كند. اين نيز بخشي از مسئوليت مشترك جامعه بين المللي در خصوص مشكل جهاني مواد مخدر است. كشورهاي مصرف كننده هروئين بايد اقدامات بيشتري را در خصوص درمان، توجه و حمايت از مصرف كنندگان ارائه كنند تا بتوانند اين اعتياد را ترك كنند و از مصرف مواد مخدر جلوگيري شود.

ديگر يافته هاي اين گزارش:

  • مصرف مواد افيوني در افغانستان و كشورهاي همسايه طي دهه گذشته به شدت افزايش يافته است. 35 هزار هكتار از مجموع 123 هزار هكتار تحت كشت خشخاش در افغانستان صرفاً براي توليد مواد افيوني در اين منطقه است. اما مسئله فراتر از آن است زيرا هروئين افغانستان در حال گسترش به بازارهاي مصرفي در آسيا است كه به طور سنتي توسط ميانمار عرضه مي شد.
  • افزايش جريان هروئين به آفريقا كه مي تواند باعث شود اين قاره به مسير قاچاق به اروپا تبديل گردد يا مصرف مواد افزايش يابد.
  • بنادر ايران و پاكستان مقادير بيشتري را از هروئين توليد شده در افغانستان و نيز مواد شيميائي پيش ساز مورد لزوم براي توليد هروئين در آن كشور را كشف كرده اند.