کارگاه آموزشی مصاحبه انگیزشی برای درمان زنان مصرف کننده مواد مخدر
تهران 10 آبان 1401 - مصاحبه انگیزشی یک رفتار درمانی مبتنی بر شواهد است که ثابت شده است یک رویکرد درمانی بسیار مؤثر در ترکیب با برنامه های درمانی برای اختلالات مصرف مواد است. روش منحصر به فرد آن با برجسته کردن همکاری و تکیه بر چهار فرآیند اصلی جذب کردن، متمرکز شدن، برانگیختن و برنامه ریزی، آن را به رویکردی متمایز تبدیل می کند که انگیزه برای تغییر را افزایش می دهد. شواهد نشان می دهد که هم میل به استفاده از مواد و هم احتمال مصرف گزارش شده در موقعیت های وسوسه انگیز (افزایش خودکارآمدی) به ویژه در زنانی که درمان همراه با مصاحبه انگیزشی را دریافت کرده اند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. این رویکرد به ویژه در زمینه زنان مصرف کننده مواد بسیار مهم است. با تخمین 156000 زن مبتلا به اختلالات مصرف مواد مخدر در ایران، انگ مصرف کننده مواد، هزینه های مالی غیرقابل تحمل درمان، فقدان حمایت خانواده و اجتماعی برای تشویق ورود به درمان و همچنین ترس از دست دادن حضانت فرزندان باعث می شود که وضعیت اختلالات مصرف مواد در بین زنان متفاوت از مردان باشد و این موضوع خواستار رویکردی خاص تر برای درمان زنان مصرف کننده مواد مخدر است.
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر و با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان بهزیستی کشور، کارگاه آموزشی سه روزه حضوری با موضوع «مصاحبه انگیزشی» برای درمان زنان مصرف کننده مواد مخدر، در تهران در تاریخ ۱ تا ۳ آبان1401 برگزار کرد. آموزش توسط دکتر ستاره محسنی فر، روانپزشک و کارشناس سابق دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، که مربی دارای گواهینامه شبکه درمان (TreatNet) است، انجام شد. دکتر محسنی فر راهنمای آموزشی را که دراین کارگاه مورد استفاده قرار گرفت تهیه کرده است.
در این کارگاه آموزشی کارشناسان وزارت بهداشت، روانشناسان و کارشناسان مراکز کاهش آسیب از تهران، البرز و کرمان گرد هم آمدند تا در مورد زنان مصرف کننده مواد و موانع ورود یا ماندن در درمان، تغییر و مدل های آن ، 4 فرایند مصاحبهَ انگیزشی و همچنین یک جلسهَ ویژه برای زنان مصرف کنندهَ مواد مبتلا به ایدز و زنان باردار مصرف کنندهَ مواد بحث و تبادل نظر کنند. این کارگاه فرصتی را برای شرکت کنندگان فراهم کرد تا به صورت گروهی برروی تمرین های مختلف برای یادگیری، به اشتراک گذاشتن و بحث درباره ایده ها و تجربیات در مورد مفاهیم آموزشی کار کنند.
این کارگاه توسط دکتر مجید قربانی مدیرکل درمان و حمایت¬ های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر افتتاح شد.دکتر قربانی در سخنرانی خود مؤلفه اصلی مصاحبه انگیزشی را «تغییر» تعریف کرد. وی به اهمیت استفاده از مداخلات روانی اجتماعی در درمان اعتیاد اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که این آموزش ها حلقه متخصصان با دانش مصاحبه انگیزشی را افزایش دهد. در ادامه، پیام نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، جناب آقای الکساندر فدولوف ، توسط دکتر گلاره مستشاری، کارشناس ارشد کاهش تقاضای مواد مخدر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران قرائت شد. پیام ایشان به خدمات درمانی توسعه یافته و قابل ستایش در ایران که سالانه به حدود یک میلیون فرد وابسته به مواد مخدر ارائه میشود، تأکید داشت. وی اظهار داشت که این کارگاه آموزشی با در نظر گرفتن اینکه هنوز تعداد قابل توجهی از نیازمندان به درمان اختلالات مصرف مواد مخدر، به ویژه در بین بانوان، به خدمات موجود دسترسی ندارند و یا به اندازه کافی به درمان پایبند نیستند برگزار شد. دراین زمینه، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران و ستاد مبارزه با مواد مخدر، آموزش مصاحبه انگیزشی را برای رسیدگی به این وضعیت در نظر گرفته اند.
از طریق این فعالیت، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران به دنبال افزایش تلاش های دولت جمهوری اسلامی ایران در پاسخگویی به مسائل مربوط به مصرف مواد مخدر در بین زنان، با کمک مالی سخاوتمندانه از سوی پادشاهی نروژ بوده است.