آموزش درمان برای زنان با اختلال های مصرف مواد
خانم لیلی ارشد،
|
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر یک کارگاه آموزشی دو روزه در مورد درمان برای زنان با اختلال مصرف مواد مخدر در روزهای 19 و 20 مهر 1397 در مجتمع فرهنگی شقایق برگزار کرد. بودجه این برنامه توسط برنامه دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل- سازمان جهانی بهداشت مرتبط به درمان و مراقبت وابستگی به مواد مخدر تأمین شده بود. تسهیلگر این کارگاه پروفسور دکتر گابریل فیشر، مشاور دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل، بودند که در مرکز سلامت عمومی روانپزشکی و روان درمانی دانشگاه پزشکی وین نیز مشغول به فعالیت هستند.
شرکت کنندگان شامل مسئولان درمان وابستگی به مواد مخدر از وزارت بهداشت و علوم پزشکی ایران و سازمان بهزیستی، خدمات رسانان و نمایندگان سازمان های مردم نهاد بودند. این کارگاه مباحثی مانند فیزیولوژی زنان در مصرف مواد مخدر، تفاوت مصرف مواد مخدر بین زنان و مردان، ملاحظات اخلاقی در درمان، اختلالات روانپزشکی مخصوصاً اختلال اضطراب پس از سانحه و رویکردهای جامع برای درمان زنان با تأکید ویژه بر مداخلات روانی- اجتماعی را در برداشت. درمان اختلال مصرف مواد در میان زنان در هر دو قسمت ارائه دهندگان خدمات و همچنین سامانه برنامه ریزی خدمات و سیستم های درمانی و سطوح برنامه ریزی و موانع درمان، با هدف بهبود و حفظ دسترسی زنان در روند بهبودی ایشان مورد بحث قرار گرفت. موارد تئوریک با فعالیت های مختلفی ترکیب شده بودند تا آموزش مؤثرتر و یادگیری مباحث در بین گروه آسان تر باشد.
پروفسور گابریل فیشر، تسهیلگری کارگاه آموزش
|
در مراسم اختتامیه کارگاه آموزشی، آقای الکساندر فدولوف، نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران به این مهم اشاره کردند که جمهوری اسلامی ایران شبکه مراکز درمان مصرف مواد مخدر را با موفقیت برپا کرده است و این شبکه در حال حاضر طیف گسترده ای از خدمات در زمینه بیماران سرپایی و اقامتی را تحت پوشش قرار می دهد که شامل خدمات مخصوص برای زنان متأثر از مصرف مواد هست.
ایشان همچنین اضافه کرد از آنجا که زنان متأثر از مواد مخدر مشکلات مرتبط با تاریخچه و پیشینه خود، مشکلات روانی و پیشینه خانوادگی بیشتری را دارا هستند نیاز به ملاحظات بیشتری دارند. همچنین، این زنان به شدت مورد انگ قرار میگیرند، موقعیت اجتماعی- اقتصادی پایین تری دارند و دچار مشکلات قانونی بسیاری هستند. او همچنین تأکید کرد که با در نظر گرفتن نقش کلیدی زنان در خانواده ها بهبود کیفیت خدمات برای زنان اهمیت بسزایی دارد. دکتر مونا اسلامی، کارشناس ارشد درمان مواد مخدر و حمایت اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر، همچنین بر اهمیت خدمات با کیفیت در بهبود دسترسی، پوشش و نگهداری از زنان متأثر از مواد مخدر تأکید کرد و از دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد برای برگزاری این کارگاه آموزشی تشکر کرد. پروفسور فیشر هم قدردانی خود را ابراز کرد و مشارکت فعالانه شرکت-کنندگان را در این کارگاه آموزشی تحسین کرد. او گفت که امیدوار است این فعالیتهای مفید در حوزه درمان اختلالات مواد مخدر ادامه داشته باشد و نیز ارتقا یابد.