Islamic Republic of Iran

 

بسم‌الله الرحمن الرحيم

سخنراني جناب آقاي دكتر مؤمني
دبيركل محترم ستاد مبارزه با موادمخدر
در شصت و چهارمين نشست ساليانه كميسيون موادمخدر – سازمان ملل متحد

23  فروردين‌ماه  1400

مقامات  عالیقدر،

سرکار خانم رئيس،

هيئت‌هاي محترم شركت‌كننده،

خانم ها و آقایان،

ابتدا، مايلم از مسئولين دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد كه به رغم مشكلات و محدوديت‌هايِ ناشي از شيوع جهاني بيماري كوويد – 19، امكان برگزاری این نشست را فراهم نموده‌اند، تشكر نمایم.

نشستِ سال جاری در حالي برگزار مي‌گردد كه همچنان شاهد تداوم همه‌گيريِ بيماري كوويد - 19 در سراسر جهان هستیم و متأسفانه، اين بيماريِ مهلك، از ابتداي شيوع تاكنون، موجب ابتلاي بيش از يكصد و سي ميليون نفر و نيز مرگ بيش از دو ميليون و هشتصد هزار نفر در كشورهاي مختلف گرديده است. پديده‌يِ غير مترقبه‌اي كه آثارِ سوء و بعضاً جبران‌ناپذيري را بر جوانب گوناگون زندگي انسان ها، داشته است.

در اين رابطه، موضوع مبارزه با موادمخدر نيز، از پیامدهای ناشی از بیماری کووید – 19 مستثني نبوده و علي‌القاعده كليه‌ برنامه‌ها و فعاليت‌‌‌هاي جاری در این عرصه نیز متأثر از شرايط حاضر بوده، كه خود يك تجربه جدید به شمار می رود.

در این باره باید خاطر نشان نمود که محدوديت ‌هاي اِعماليِ منطبق با شيوه‌نامه‌هاي بهداشتي، قطعا اقتضا می نماید، تا روش های متفاوتی را به منظور پیشبرد فعاليت‌هاي مختلف، از جمله در حوزه مبارزه با موادمخدر، اعمال نمود.

جناب آقاي رئيس،

مايلم به اختصار به اهم اقدامات و فعاليت‌هاي جمهوري اسلامي ايران در حوزه درمان معتادين و كاهش آسيب‌هاي مربوطه از اعتياد، در شرايط ناشي از شيوع جهاني بيماري كوويد – 19 اشاره نمايم:

‌* ارائه آموزش های مستمر، و تدوین، ابلاغ، و نظارت بر حسن اجرای «دستورالعمل های مربوط به مراقبت و کنترل عفونت ناشی از ویروس کووید – 19» در مراکز اقامتی، نیمه اقامتی، و مراکز اجتماع درمان مدار (TC)،
* افزایش ظرفیت های مربوط به نگهداری معتادان بی سرپناه، و نیز راه اندازی مراکز معاینه و نگهداری معتادان بی سرپناه مبتلا به کووید – 19،
* همکاری با دقتر UNODC در تهران به منظور راه اندازی و تقویت دو مرکز کاهش آسیب و نگهداری زنان و دختران دارای اعتیاد.
* همچنین شایان ذکر است در سال گذشته، در جریان شیوع بیماری فوق، جمهوری اسلامی ایران، با همکاری دفتر UNODC در تهران، در بیش از 20 رویداد منطقه ای و بین المللی به صورت مجازی مشارکت و حضور داشته است.

 

حضّار محترم،

آنچه جهان این روزها تجربه می کند، یعنی بیماری کووید - 19، از بسیاری جهات شباهت به معضل مواد مخدر دارد. این بیماری دارای ابعاد فراملی است. حل آن نیازمند مشارکت و همکاری بین المللی می باشد، و تا وقتی تمام جهان عاری از آن نشود، هیچ کشوری نمی تواند، ملت خود را از آن مصون بداند.

مهم ترين رهيافت در حل مسائل و مشکلات بین المللی، ضرورت شکل گیری و گسترش عزم و اراده جدي تمام كشورها و همچنين مجامع جهاني، به منظور عمل به اصل بين‌الملليِ مسئوليت مشترك جهت حل مسائل و چالش های مشرک بین المللی است.

همكاران محترم،

در کمال تاسف باید عنوان نمود که، شواهد و گزارش‌هاي واصله از افغانستان همواره حاکی از آن است که توفیق چندانی در کنترل کشت و تولید موادمخدر به نحوي که بتواند از مشکلات ناشی از قاچاق تحمیلی به كشورهاي همسايه و نيز كشورهاي مسير و مقصد بکاهد، بدست نیامده است. کشت خشخاش در مناطق غربی افغانستان و تولید هروئین همچنان ادامه دارد. ضمن آن که کشت شاهدانه به شکل بی‌سابقه در حال گسترش است. مسلماً، تداوم تولید، به معنی استمرار فعالیت قاچاقچیان و پیامدهای ناگوار آن برای کشورهای همسایه و سایر نقاط دنیا خواهد بود.

در اينجا، با اغتنام از فرصت موجود، تمایل دارم تا رئوس اقدامات و فعالیت های جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با مسأله جهانی مواد مخدر، که به بیان مقام معظم رهبری یک جهاد بزرگ محسوب می شود، را طي سال 2020 ميلادي بیان نمایم:

در سال گذشته، دستگاه های مقابله‌ای عضو ستاد مبارزه با موادمخدر ايران موفق گردیدند تا از طریق تقویت مستمر سازوكارهای نظارت، کنترل و ارتقای مبادله اطلاعاتِ عملیاتی، میان سازمان‌های مسئول، حدود 1150 تن از انواع مواد مخدر را کشف کنند. این حجم از کشفیات، رکورد جدید و بی‌سابقه‌ای در مبارزه با مواد مخدر محسوب شده، و نسبت به سال 2019 حدود 41% رشد نشان می‌دهد. این کشفیات شامل 920 تن تریاک، 31 تن هروئین، 27 تن مرفین و بیش از 20 تن متامفتامین (شیشه) می باشد. این عبارتست از 90% تریاک، 26% هروئین، و 48% مرفین از مجموع کشفیات بعمل آمده در سطح جهان. شایان ذکر است، این توفیقات، با شهادت 10 نفر از بهترین فرزندان و نیروهای انتظامی و مقابله ای کشور در جبهه‌ي جهانی مبارزه با ترانزیت مواد مخدر، علیرغم شرایط سخت و محدودیت های ناشی از پاندمی کرونا، و تحریم های ظالمانه آمریکا، حاصل شده است.

جمهوری اسلامی ایران در راستای پیشبرد رویکردی متوازن و فراگیر در عرصه مواد مخدر، ضمن مقابله با انحراف مواد به شبکه ها و بازارهای غیرقانونی، برنامه های گسترده ای را در حوزه های کاهش تقاضا، پیشگیری، درمان، کاهش آسیب، بازتوانی و حرفه آموزی معتادان به مورد اجرا گذارده است. 

در این راستا، "رويكرد اجتماع محور" بنا به دستور جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران، با هدف جلب مشاركت کلیه آحاد جامعه، در صدر برنامه های مبارزه با مواد مخدر قرار دارد. در این رابطه، شعار "یاریگران زندگی – مشارکت اجتماعی – پیشگیری از اعتیاد" به عنوان شعار سال جاری انتخاب گردیده، که بر مبنای آن، ستاد و دستگاه های ذیربط کشوری برنامه ها و فعالیت های خود را تنظیم و اجرا می نمایند.

حضار محترم،

هم اکنون بیش از 22 سال از همکاری و مشارکت جمهوری اسلامی ایران با سازمان ملل متحد در عرصه مبارزه با مواد مخدر می گذرد و در آستانه پنجمین برنامه مشترک با دفتر UNODC می باشیم. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران با سایر دفاتر و کارگزاری های تخصصی سازمان ملل متحد نیز در حوزه مبارزه با مواد مخدر همکاری نزدیک و مستمر داشته است.

این اقدامات و فعالیت ها، همه ناشی از اعتقاد راسخ جمهوري اسلامي ايران به ضرورت همكاري‌هاي منطقه‌اي و بين المللي در عرصه مبارزه با مواد مخدر، و در جهت اجراي راهبرد متوازن، در این عرصه می باشد، تا با حضور فعال در نشست هاي بين‌المللي و منطقه‌اي مرتبط با موادمخدر، افزون‌بر گسترش تعاملات و همکاري‌ها، زمينه اقدامات مشترک در مبارزه را در سطوح دوجانبه، منطقه اي، فرا منطقه اي و بين المللي فراهم نمايد و در اين راستا و در چهارچوب روابط ديپلماتيك، از ارائه هرگونه همكاري و تبادل تجربيات موفق با كشورها، نهادها و سازمان‌هاي تخصصي مربوطه، دريغ نخواهد نمود.

اگر اقدامات ایثارگرانه و جانفشانی های نیروهای انتظامی و دستگاه های مقابله جمهوری اسلامی ایران نبود؛ کشورهای غربی و اروپایی باید این مواد مخدر را به صورت گرم به گرم در خیابان های شهرها و پایتخت های خود دنبال می نمودند. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران از کم ترین مساعدت و همکاری ممکن در این مسیر برخوردار بوده، و حتی در تامین تجهیزات و تامین نیروهای خود برای این مبارزه جهانی با ظالمانه ترین تحریم ها و اقدامات قهری یکجانبه آمریکا دست به گریبان بوده است.

در خاتمه، ضمن تاکید مجدد بر پایبندی و اراده جمهوری اسلامی ایران برای ادامه مبارزه با معضل جهانی مواد مخدر، و ادای احترام به خون پاک شهیدان کشورم که در این مسیر جان پاک خود را فدا نموده اند، پیشنهاد می نمایم تا سازمان های بین المللی و نیز کشورهای دیگر، در راستای عمل به اصل مسئولیت مشترک و تعهدات خود در قبال کنوانسیون های بین المللی، از مانع تراشی های معمول بر سر راه انتقال و ارائه مساعدت های فنی و تجهیزاتی موردنیاز اجتناب نموده، و ایران و سایر کشورهای خط مقدم مبارزه با مواد مخدر را یاری نمایند. حل معضلات و مسائل بین المللی مستلزم مفاهمه و همکاری بوده و هیچ کشوری به تنهایی قادر به رفع چالش ها و معضلات نیست. اقدامات مستلزم فهم مشترک و انجام اقدامات اساسی از سوی تمام اعضای جامعه بین المللی می باشد.

به امید آن که در سایه همکاری و همدلی بتوانیم آینده ای بهتر را برای فرزندان مان رقم بزنیم.

صميمانه از صبر و حوصله شما متشكرم.