Islamic Republic of Iran


جلوگيري از سيل مواد مخدر - هروئين افغانستان از مرزهاي شرقي وارد ايران مي شود

28 تير 1390 - مـرز بين استـان سيـستان و بـلوچستان ايـران با افغـانستان و پاكستـان امروزه يكي از مهم ترين گذرگاه هاي ترياك و هروئين است. جمهوري اسلامي ايران بالاترين ميزان كشفيات جهان را با دارا بودن 89 درصد ترياك و 41 درصد هروئين و مورفين كه وارد آن كشور مي شود را از آن خود كرده است.

براي مشاهدهَ دست اول مسير قاچاق مورد استفادهَ قاچاقچيان و نيز بررسي روش هاي كنترل و كاهش انتقال مواد مخدر و ديگر كالاهاي غير قانوني به داخل مرزهاي ايران، مدير اجرائي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد آقاي فدوتوف امروز از مناطق مرزي شمال سيستان و بلوچستان و جنوب خراسان بازديد كرد. سامانهَ عظيمي به طول 1000 كيلومتر از كانال، خندق و ديوارهاي بتني در مرز شرقي ايجاد شده است. خطرات كار كردن در اين منطقه كه خط اول مبارزه با قاچاق و انتقال مواد مخدر به داخل و از طريق ايران است بسيار نمايان است. طي سه دهه گذشته بيش از 3700 نفر از افراد پليس ايران در عمليات مبارزه با مواد مخدر كشته شده و ده ها هزار نفر نيز زخمي شده اند.

طبق اظهارات پليس، هم اكنون در حدود 50 مسير قاچاق در استان سيستان و بلوچستان مورد استفاده قرار مي گيرد و مهم ترين آنها در زاهدان، مير جاوه و ايرانشهر قرار دارند. در سال هاي اخير قاچاقچيان با استفاده از تاكتيك هاي جديد بر تعداد اين مسير ها افزوده اند كه باعث ايجاد چالش هاي جديد در امر مبارزه با قاچاق در منطقه شده است. قاچاق مواد مخدر و جنايات همراه با آن چالش امنيتي بزرگي براي ايران محسوب مي شود. علاوه بر تهديدات امنيتي، مسائل بهداشتي نيز از نگراني هاي جدي است زيرا ايران داراي ميزان بالائي از مصرف مواد است.

آقاي فدوتوف طي ديدار از نقطهَ مرزي ايران با پاكستان و افغانستان بر نقش مهم ابتكار سه جانبه تأكيد كرد. هدف اين برنامه كه در سال 2007 شروع شد افزايش همكاري نيروهاي پليس سه كشوري است كه بيشترين تأثير را از مواد افيوني غير قانوني در افغانستان مي پذيرند. افغانستان مبدأ 90 درصد ترياك و هروئين جهان است. اين برنامه از افزايش مشاركت در امنيت مرزي و همكاري هاي منطقه اي در مقابله با قاچاق مواد مخدر باعث شده تا اين سه كشور به سطح بي سابقه اي از همكاري دست يابند.

روز قبل آقاي فدوتوف بر نقش فعال دولت ايران در حمايت از ابتكارات منطقه اي، شامل ابتكار سه جانبه كه توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد پايه گذاري شد تأكيد كرد. اين برنامه وزارت خانه هاي مرتبط با كنترل مواد مخدر در ايران، پاكستان و افغانستان را گردهم آورده است. او از مركز برنامه ريزي مشترك كه تاكنون نتايج خوبي به بار آورده است نيز ديدار كرد. در نتيجهَ عمليات مشترك و تبادل اطلاعات تاكنون 6 تن مواد مخدر كشف شده است. وي گفت: "من سه كشور را تشويق مي كنم تا گفتگوهاي خود را بيشتر كنند، همكاري را افزايش دهند و به تايج چشمگيرتري دست يابند."

سفر آقاي فدوتوف تأكيدي است بر اهميت برنامهَ كشوري ايران براي 2014-2011 كه توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد اجرا مي شود. طي اين برنامه كمك هاي فني به ايران افزايش مي يابد تا تلاش هاي ملي اين كشور در چهارچوب ابتكار سه جانبه بهبود يابد. با توجه به نقش فعال ايران در اين برنامه، مدير اجرائي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گفت كه سه كشور "اولين خط دفاع در مقابل جريان مواد مخدر غير قانوني را تشكيل مي دهند كه امنيت منطقه و وراي آن را به خطر انداخته است."