Islamic Republic of Iran

 

جوانان ایرانی حقایق را در مورد مصرف مواد درمی­ یابند


به عنوان بخشی از کارزار آگاه سازی در زمینه مصرف مواد و چالش­های آن برای جامعه و به ویژه جوانان، دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران 8 پوستر آموزشی پیشگیری از مصرف مواد، شامل اطلاعات در زمینه اثرات مصرف مواد بر ذهن و بدن انسان را به فارسی به چاپ رسانده است. این پوسترها تاثیرات مصرف تریاک، هروئین و کراک هروئین، کوکائین، شیشه، اکستازی، حشیش، سیگار و الکل را بر ذهن و بدن انسان نشان می­دهند.

مصرف مواد در ایران یکی از مهم­ترین چالش­های اجتماعی و بهداشتی به شمار می­رود و سالانه تعداد بسیاری از جوانان تحت تاثیر اثرات مخرب آن قرار می­گیرند. تحقیقی در زمینه شیوع مصرف مواد در میان دانشجویان تهران در سال 1386 نشان داد، بیش از 17% از دانشجویان تهران تجربه مصرف الکل،2.3% تجربه مصرف تریاک، 2.2% حشیش و 0.7% تجربه استفاده از اکستازی را داشته­اند. نتایج این تحقیق در مجله روان­پزشکی و روان­شناسی بالینی به چاپ رسیده است.

تغییرات جسمی، شناختی، اجتماعی و روانی عوامل اصلی مصرف مواد و الکل در میان نوجوانان است. طی سال­های اخیر مجریان قانون و همچنین کارشناسان درمان مصرف مواد روند هشداردهنده­ای را در کشور مشاهده کرده­اند. اگر چه مصرف و وابستگی به هروئین در کشور به صورت کلی کاهش یافته است اما مصرف محرک­های آمفتامینی در میان نوجوانان و جوانان به شکلی بی سابقه رو به افزایش دارد. (منبع: اخبار منتشر شده درتارنمای ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، مورخ 15 بهمن 1391)

با حمایت و همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران وهمچنین سازمان­های مردم نهاد محلی بیش از8،000 سری پوستر پیشگیری از مصرف مواد در 31 استان کشور به خصوص محیط­های آموزشی مانند مدارس راهنمایی و دبیرستان و همچنین دانشگاه­ها توزیع شده است.

"من نمی­دانستم مصرف مواد چنین اثرات مخربی دارد!" این جمله­ی علی بود، نوجوان 15 ساله­ای که در دبیرستان فنی امام علی مشغول به تحصیل بود. مدرسه امام علی در چهل کیلومتری جنوب غربی تهران واقع است و یکی از مناطق در معرض خطر محسوب می­شود. علی همچنین ادامه داد "من در حالی بزرگ شده­ام که بی­وقفه در مورد مواد شنیده­ام. در محله ما بسیاری از جوانان مواد مصرف می­کنند ولی تا کنون هیچ­کس اثرات مخرب آن را بر ذهن و بدن برایم به این شکل بازگو نکرده بود. با دیدن این پوسترها حالا بهتر می­دانم و دیگر هرگز حتی تمایل به تجربه آنرا هم نخواهم داشت".

با تصدیق اهمیت درمان مصرف مواد، دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران برنامه­های پیشگیری از مصرف مواد کشور و مسئولین مربوطه را حمایت می­کنند. علاوه بر افزایش آگاهی جامعه در این خصوص، این دفتر اهتمام به تولید، چاپ و اجرای آزمایشی راهنماها و بسته­های آموزشی تخصصی برای خانواده­ها، اجتماع، محیط­های کار، آموزشی، زندان­ها و گروه­های در معرض خطر کرده است. دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران بسته آموزشی مهارت­های زندگی (شامل مهارت­های اجتماعی و فرزندپروری) را در سال 1391 ارائه کرد. این بسته به والدین کمک می­کند تا در حین تحکیم روابط خانوادگی و تقویت عوامل محافظ، عوامل خطر مصرف مواد در نوجوانان را نیز مورد توجه قرار دهند و از آن پیشگیری نمایند. آموزش این بسته بر روابط خانوادگی، ارتباط موثر، مهارت­های مدیریت خانواده و حل اختلاف در خانواده متمرکز است. در انتها و به عنوان بخش دیگری از همکاری­ها و حمایت­های فنی دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران، کارشناسان ایرانی فرصت بازدید از تجارب موفق بین­المللی در زمینه پیشگیری از مصرف مواد را به دست می­آورند.

آقای آنتونینو د لئو، نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران به منظور رسیدگی موثر به مشکل مواد در کشور، خواهان توجه، تلاش و منابع مالی هر چه بیشتر در زمینه پیشگیری از مصرف مواد شد. ایشان برنامه­های پیشگیری از مصرف مواد را ابزاری  ضروری در این کارزار برشمرد. "امید است نوجوانانی مانند علی در این زمینه نه تنها آموزش ببینند، بلکه بتوانند خود را توانمند سازند و زندگی سالمی را در پیش گیرند".

دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد در ایران در نظر دارد در آینده­ای نزدیک پوسترهای پیشگیری از مصرف مواد با تمرکز بر "فرزندپروری" را طراحی و چاپ نماید.