Islamic Republic of Iran

ایجاد و توسعه همکاری های مشترک میان ایران و ترکیه با پشتیبانی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در زمینه مقابله با قاچاق اموال فرهنگی 

هبأت ترکیه و اعضای دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل درایران درجلسه پایانی در محل دفتر موزه ملی ایران

27 مرداد، 1393 - هیئتی از کشور ترکیه متشکل از کارشناسان وزارت فرهنگ و گردشگری و بخش مقابله با جرایم سازمان یافته و قاچاق اموال فرهنگی پلیس اینترپل آنکارا درمورخ 20 و 21 مرداد 1393(مطابق با 11 و 12 اوت سال 2014) از ایران بازدید نمود. این بازدید دو روزه با هماهنگی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران وبه عنوان بخشی از مأموریت و برنامه این دفتر به منظور افزایش ظرفیت های ملی در مقابله با قاچاق اموال فرهنگی، هنری و آثار باستانی و در راستای کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه جرایم سازمان یافته فراملی، صورت گرفت. 

این دیدار در پاسخ به سفر مطالعاتی هیئت هفت نفره جمهوری اسلامی ایران متشکل از نمایندگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، وزارت امور خارجه و اینترپل تهران به آنکارا - ترکیه در دسامبر 2013 صورت گرفت. هدف اصلی از این دیدارها، فراهم ساختن امکان تبادل اطلاعات بین کارشناسان کشورهای ترکیه و ایران در خصوص راهکارهای موجود برای بازگردانیدن آثار مسروقه و یا قاچاق شده و آشنایی آنان با نهادها و ساختارهای حقوقی در حمایت از اموال فرهنگی در دو کشور بوده است.

درمراسم افتتاحیه جلسه دیدار هیئت ترک و همتایان ملی، جناب آقای کارگر، مدیر کل اداره موزه‌ها و اموال منقول سازمان میراث فرهنگی در صحبتهای خود بر این نکته تأکید نمودند که " طرح گفتمان حفاظت از میراث فرهنگی در سطح جامعه و تبدیل آن به یک اولویت ملی" به منظور ارتقاء سطح حفاظت از اموال تاریخی - فرهنگی یک امر الزامی است." وی با اشاره به تجارت آثار باستانی از گذشته های دور و اینکه امروزه تجارت اموال با ارزش فرهنگی- تاریخی به صورت فراملی توسط گروه های مجرمانه  سازمان یافته انجام می پذیرد، آگاهی رسانی در سطح جامعه در خصوص اهمیت اموال فرهنگی هنری و آثار باستانی را در شکل گیری وحدت و هویت ملی و ضرورت حفاظت از آنها در مقابله با اینگونه جرائم را از وظایف و نقش مؤثر موزه ها بر شمرد.

آقای شمیرانی، هماهنگ کننده زیر برنامه جرم، عدالت کیفری و فساد دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران نیز با تأکید بر اهمیت همکاری های بین المللی در مبارزه با قاچاق اموال فرهنگی، اظهار داشت روند جرائم در حوزه قاچاق اموال فرهنگی نشان می دهد که اینگونه جرائم از زمره منابع اصلی درآمدهای غیر قانونی گروه های مجرمانه سازمان یافته فراملی است. وی در ادامه با بیان اینکه فعالیت های رو به رشد این گروه ها تهدید و چالشی برای توسعه اقتصادی ، اجتماعی و امنیتی جوامع جهان است، اظهار داشت ایران تنها کشوری است که با همکاری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد برنامه ای در خصوص حمایت از اموال فرهنگی را به مورد اجراء گذارده است. تحت این برنامه، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران، براساس کنوانسیون مقابله با جرائم سازمان یافته فراملی و قطعنامه های مربوطه توسط شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، به ارائه کمک های فنی جهت تقویت ظرفیت های مقامات ملی از جمله افزایش سطح همکاری های بین المللی و منطقه ای در مورد مسائل مربوط به قاچاق اموال فرهنگی و آثار باستانی و بازیابی آنها می پردازد.

آقای امید غنمی، مدیر کل دفتر امور حقوقی سازمان میراث فرهنگی، با اذعان به اهمیت اصلاح و به روز رسانی قوانین ​​حفاظت از میراث فرهنگی و ضرورت همسانی قوانین داخلی با استانداردهای بین المللی، به دستاوردهای چشمگیر ترکیه در بازیابی اموال فرهنگی و تاریخی قاچاق شده از این کشور در طی سال های اخیر اشاره کرد. آقای غنمی همچنین با توضیح اجمالی مقررات و دستاوردهای ایران در حفاظت و بازیابی از اموال فرهنگی، تأکید نمود که سازمان میراث فرهنگی مصمم به توسعه نقش و توانائی های خود در حفاظت از اموال فرهنگی و تاریخی ایران و بازیابی دارایی های فرهنگی و تاریخی قاچاق شده از کشوراست.

در جریان سفر هیأت ترکیه به ایران و به عنوان بخشی از دیدار و با هماهنگی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، درملاقات میان اینترپل تهران و اینترپل آنکارا، نمایندگان دو کشور در خصوص استرداد و بازیابی میراث فرهنگی قاچاق شده با یکدیگر گفتگو و تبادل نظر کردند. در جلسه پایانی این دیدار، نمایندگان دو کشور با تأکید براهمیت روابط دو جانبه و همکاری از جمله تبادل اطلاعات و تجربیات در زمینه مبارزه با قاچاق اموال فرهنگی، اقدام به طرح توصیه هایی برای امکان همکاری در آینده در این زمینه نموده و توافق گردید به منظور تسهیل این همکاری، دو کشور به تبادل نظر در مورد پیش نویس توافق نامه پیشنهادی حاوی مفاد مرتبط در خصوص روشهای همکاری در این زمینه بپردازند.

انجام موفقیت آمیز این دیدار و مذکرات طرفین، زمینه مناسب برای همکاری قوی تر و روابط  دو جانبه نزدیک تر میان ایران و ترکیه در زمینه مبارزه با قاچاق اموال فرهنگی را هموار کرد.

 

            برای مشاهده پوشش خبری می توانید به سایت های خبری فارسی زیر مراجعه کنید:

 

http://www.mehrnews.com/detail/News/2347995

http://www.mehrnews.com/detail/News/2348234