سرویس اطلاعرسانی سازمان ملل متحد در وین (UNIS)
17 اردیبهشت 1399
کووید-19: هشدار دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد درباره افزایش مخاطرات متوجه قربانیان قاچاق انسان
این بیانیه صرفاً با هدف اطلاعرسانی تهیه شده و یک سند رسمی محسوب نمیشود
وین، 6 مه 2020 (سرویس اطلاعرسانی سازمان ملل متحد) – اقدامات معطوف به محدود کردن گسترش ویروس کرونا، قربانیان قاچاق انسان را بیش از پیش در معرض بهره کشی قرار داده و دسترسی آنان را به خدمات اولیه محدود میکند.
مطالعه جدید دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد حاکی از آن است که تعطیلی فعالیت ها، لغو مسافرت ها، محدودیت های کسب و کار، و کمبود منابع، تأثیری منفی و غالباً خطرناک بر زندگی این افراد آسیب پذیر دارد – تأثیری که پیش از قرار گرفتن آنان در این شرایط دشوار آغاز شده، و حتی بعد از آن هم ادامه پیدا میکند.
بنا به گفته خانم والی مدیر اجرایی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد «با ممنوعیت تردد، معطوف شدن وقت و منابع نیروهای انتظامی به سمت کنترل محدودیتها، و کاهش خدمات اجتماعی و خدمات عمومی، قربانیان قاچاق انسان حتی کمتر از گذشته فرصتی برای نجات خود و یافتن کمک پیدا می کنند. در حالی که ما در کنار هم تلاش می کنیم تا بر این همه گیری جهانی (پاندمی) غلبه کنیم، کشورها نیاز دارند که سرپناهها و خطوط تماس اضطراری را فعال نگاه دارند، دسترسی قربانیان به عدالت را تأمین کنند و از افتادن افراد آسیبپذیر در دام گروههای مجرمانه سازمان یافته جلوگیری نمایند».
خانم والی همچنین اضافه نموده که «دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد از دولت ها و سازمان های مردم نهاد (سمن) شریک خود در سراسر جهان حمایت می کنند تا واحدهای مقابله با قاچاق انسان بتوانند فعالیت اصولی خود را به شکل ایمن ادامه دهند و دسترسی قربانیان قاچاق انسان به مساعدت و خدمات مورد نیازشان تأمین و تضمین گردد».
بعضی قربانیان که از اسارت قاچاقچیان نجات یافته اند، به واسطه بسته بودن مرزها در پی همه گیری [کووید-19] نمیتوانند به خانه برگردند. برای برخی دیگر فرایند دادرسی طولانی شده و دسترسی به خدمات حمایتی ضروری به آسانی امکان پذیر نیست، و برخی هم بیش از گذشته در معرض سوء رفتار و بی توجهی از سوی قاچاقچیان هستند.
سازمان های همکار دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گزارش می کنند که شمار فزاینده ای از کودکان مجبور به رفتن به خیابان ها در جستجوی غذا و کسب درآمد هستند، که این امر آنان را بیش از پیش در معرض مخاطره و بهره کشی قرار میدهد. تعطیلی مدارس نه تنها دسترسی به آموزش را در برخی موارد متوقف کرده، بلکه تنها منبع آنان برای دسترسی به سرپناه و تغذیه مناسب را نیز از بین برده است.
به گفته آقای ایلیاس چاتزیس، رئیس بخش مبارزه با قاچاق انسان و قاچاق مهاجرین در دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، «در همین حال فرصت های جدیدی برای مجرمان سازمانیافته جهت انتفاع از شرایط جدید ظهور کرده، و این بدان معنی است که قاچاقچیان انسان فعال تر شده و از افزایش آسیب پذیری مردم به واسطه از دست دادن منابع درآمد در اثر اقدامات معطوف به کنترل ویروس، سوء استفاده میکنند».
در بعضی کشورها منابع نیروهای انتظامی به جای این که صرف مبارزه با جرم شود، بیشتر به سمت کنترل شیوع بیماری منحرف شده، و خدمات مربوط به حمایت و امداد به قربانیان نیز به حداقل ممکن کاهش یافته و یا کلاً متوقف شده است.
آقای چاتزیس همچنین اشاره کرده که «ما اطلاع داریم که افراد در وضعیت آسیب پذیر بیشتر در معرض ویروس هستند، و در صورت بیماری دسترسی کمتری به مراقبتهای بهداشتی دارند. لذا این وضعیتی نگرانکننده است که شاهد هستیم بعضی قربانیان قاچاق انسان دیگر هیچگونه دسترسی به سرپناه ندارند، در بعضی موارد سرپناه های موجود به علت گسترش ویروس تعطیل شده، و در برخی مراکز تجهیزات حفاظتی به اندازه کافی وجود ندارد، که در نتیجه هم قربانیان و هم کارکنان در معرض خطر هستند».
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد دائماً از طریق شبکه دفاتر محلی و همکاران خود در سطح جهان در حال رصد وضعیت بوده و سعی در افزایش میزان حمایتهای موجود دارد.
آقای چاتزیس در این رابطه میافزاید «ما در حال کمک به واحدهای مبارزه با قاچاق انسان جهت تأمین تجهیزات حفاظت فردی مورد نیاز برای تداوم فعالیت ایمن آنان هستیم، و همچنین سعی در تأمین منابع مالی برای کمک به قربانیانی داریم که در این شرایط بحرانی نیازمند حمایت بیشتر هستند، و به دولتها کمک میکنیم که تأثیر این همه گیری را بر منابع تخصیص یافته به قربانیان، و دستگاه های انتظامی و قضایی ارزیابی کنند».
در کنار این فعالیت و پاسخ دهی مستقیم، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد همچنین به دولتها توصیه میکند که ضمن رعایت محدودیت های اعمال شده بر مسافرت و آزادی تردد، گامهایی اتخاذ کنند که دسترسی برابر و بدون تبعیض قربانیان قاچاق انسان به خدمات اولیه تضمین گردد.
طبق گزارش جهانی سال 2018 دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد درباره قاچاق انسان، بهره کشی جنسی و کار اجباری عمدهترین اشکال قاچاق انسان هستند و بیش از 90 درصد موارد شناساییشده را تشکیل میدهند.
اطلاعات جمعآوری شده از 142 کشور نشان میدهد که بالغ بر 70 درصد قربانیان قاچاق انسان، زنان و دختران هستند و از هر سه نفر قربانی، یک نفر کودک بوده است.
آقای چاتزیس تأکید نمود که «قاچاق انسان نتیجه شکست جوامع و اقتصادهای ما در حمایت از آسیب پذیرترین افراد است، و این افراد نباید در این شرایط بحرانی، مشقت و "مجازات" مضاعفی را تحمل کنند».
***
برای مطالعه بیشتر به یادداشت مربوط به تأثیر همه گیری کووید-19 بر قاچاق انسان مراجعه نمایید.
***
برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید:
ایلیاس چاتزیس
رئیس بخش مبارزه با قاچاق انسان و قاچاق مهاجرین
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد
تلفن همراه: (+43 699) 165 95735
ایمیل: ilias.chatzis[at]un.org