دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد: پس از كانابيس، محرك هاي نوع آمفتامين دومين مادهَ مخدر مورد استفاده هستند.
وين، 22 شهريور 1390 (13 سپتامبر 2011) - گزارش جديدي كه امروز توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد معرفي شد، محرك هاي نوع آمفتامين همچون اكستاسي و متامفتامين را به عنوان دومين مادهَ مخدر مصرف شده در دنيا پس از كانابيس قرار داد. در گزارش ارزيابي محرك هاي نوع آمفتامين سال 2011 ، كه جامع ترين و به روزترين تحليل را از موقعيت ارائه مي دهد، گسترش تجارت اين ماده و سود كلاني كه گروه هاي جنايتكار از اين تجارت مي برند، خطر روز افزوني براي امنيت و سلامت در جهان به شمار رفته است.
در حالي كه هروئين و كوكائين در سال هاي اخير بيشترين توجه را به خود جلب كرده است، كشفيات محرك هاي نوع آمفتامين و كشف لابراتوارهاي ساخت اين مواد نگراني هاي فزاينده اي را بوجود آورده اند. كشفيات محرك هاي نوع آمفتامين (به استثناي اكستاسي كه ثابت مانده است) افزايش واضحي را در سال هاي 2005 تا 2009 نشان مي دهد، در حالي كه كشفيات هروئين و كوكائين در فاصلهَ اين سال ها به طور عمده ثابت مانده است. محرك هاي نوع آمفتامين با توليد آسان و قابل انجام، به صورت مادهَ مخدر مورد علاقهَ ميليون ها مصرف كنندهَ مواد مخدر در مناطق مختلف دنيا در آمده است و به جنايتكاران امكان استفاده از بازارهاي جديد و استفاده نشده اي را مي دهد. بر عكس مواد مخدر با منشأ گياهي، گروه هاي جنايتكار مي توانند مواد صنعتي را در هر جا و با كمترين هزينه اوليه توليد كنند.
بر اساس اين گزارش، تعداد قرص هاي متامفتاميني كه در آسياي جنوب شرقي كشف شد در سال هاي اخير رشد چشمگيري داشته و از 32 ميليون در سال 2008 به 93 ميليون در سال 2009 و 133 ميليون در سال 2010 رسيده است.
يوري فدوتوف، مدير اجرائي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گفت: "بازار محرك هاي نوع آمفتامين از يك صنعت تقريباً خانگي با توليد در مقياس كم به بازاري مشابه توليد كوكائين و هروئين با يكپارچگي بيشتر تبديل شده است و گروه هاي جرم سازمان يافتهَ بيشتري در اين زنجيره از توليد تا عرضه دخيل هستند. ما شاهد تغيير مسير توليد به سوي بازارهاي جديد و مسيرهاي قاچاق جديدي هستيم كه در گذشته از آنها براي قاچاق محرك هاي نوع آمفتامين استفاده نمي شد. "
گزارش ارزيابي جهاني محرك هاي نوع آمفتامين سال 2011 به افزايش توليد در كشورهاي آسياي جنوب شرقي اشاره مي كند در حالي كه قاچاق بين منطقه اي در كشورهائي ديده شده است كه در گذشته سابقهَ استفاده از اين ماده را نداشتند. بين سال هاي 2008 و 2009 تعداد لابراتوارهاي محرك هاي نوع آمفتامين كشف شده در آسياي شرقي و جنوب شرقي از 288 به 458 رسيده است.
متامفتامين ممكن است تا اروپا هم گسترش پيدا كند، همچنان كه بسياري از كشورهاي اروپائي افزايش در مصرف و توليد اين ماده را گزارش داده اند.علائمي هم وجود دارد كه نشان مي دهد در قسمت هاي مشخصي از اين قاره آمفتامين جاي خود را به اين ماده مي دهد.
آفريقاي غربي نيز - كه زماني تصور مي شد از توليد و قاچاق محرك هاي نوع آمفتامين در امان است - اكنون به اين تجارت كشانده شده است. اخيراً، تا ژوئن 2011، يك لابراتوار متامفتامين در نيجريه كشف شد، در حالي كه به نظر مي رسد مبدأ محرك هاي نوع آمفتاميني كه در بسياري از كشورهاي آسياي شرقي كشف شده اند آفريقاي غربي باشند.
با تأكيد بر گسترش جهاني محرك هاي نوع آمفتامين، توليد اين مواد نيز به طور فزاينده اي در آمريكاي جنوبي و مركزي گزارش شده است و لابراتوارهائي در برزيل، گوآتمالا و نيكارآگوآ از بين رفته اند.
علاوه بر آمفتامين و اكستاسي، بازارهاي تأسيس شدهَ محرك هاي نوع آمفتامين شاهد پيدايش مواد محرك جديد - با عنوان مواد مشابه - هستند كه خارج از كنترل بين المللي قرار دارند. موادي از قبيل مفدرون يا متيلنديوكسيپرووالرون (MDPV) كه در سال 2010 يافت شده اند، به عنوان "نمك حمام" يا "غذاي گياهان" فروخته مي شوند و به عنوان جايگزين هاي مواد روانگردان غيرقانوني چون كوكائين عمل مي كنند. اين مواد كه بسيار خطرناك و در بسياري از كشورها قانوني هستند، از طريق اينترنت در دسترس است.
مصرف محرك هاي نوع آمفتامين از طريق تزريقي با مشكلاتي كه براي سلامت بوجود مي آورد و باعث گسترش اچ آي وي/ايدز مي شود، يكي ديگر از نگراني هاي موجود است. شاخص ها نشان دهندهَ افزايش اين نوع مصرف به خصوص در آسياي شرقي و جنوب شرقي و همچنين بخش هائي از اروپاي غربي و شرقي است.
براي اطلاع بيشتر با شماره هاي زير مي توانيد تماس بگيريد:
كوين تاون، مسئول اطلاعات عمومي: دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد
تلفن: 5557-26060 (1-43+)؛ موبايل: 5575-1459 (699-43+)؛ آدرس الكترونيكي: kevin.town@unodc.org
يا
آلون جونز، رئيس بخش ارتباط و تبليغات: دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد
تلفن: 5726-26060 (1-43+)؛ موبايل: 5726-1459 (699-43+)؛ آدرس الكترونيك: alun.jones@unodc.org