افزايش توليد ترياك در افغانستان و افزايش قيمت
كابل / وين ، 11 اكتبر 2011 - كشت گل خشخاش در افغانستان با 7 درصد افزايش نسبت به سال 2010 به 000'131 هكتار در سال 2011 رسيد. اين افزايش بر اساس خلاصه يافته هاي مطالعه ترياك افغانستان در سال 2011 كه امروز توسط وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد انتشار يافت به دليل عدم وجود امنيت و قيمت بالا است.
افغانستان از يكي از بالاترين ميزان مصرف ترياك در جهان، با نرخ شيوع فعلي 2/65 درصد رنج مي برد. در سال 2005 نرخ شيوع مصرف ترياك 1/4درصد بود. اين كشور همچنين با مشكل اچ اي وي در بين مصرف كنندگان تزريقي خود روبرو است.
يوري فدوتوف، مدير اجرايي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در سخنان خود ابراز داشت: " من تلاش هاي وزارت مبارزه با مواد مخدر و پليس مبارزه با مواد مخدر افغانستان را ستايش مي كنم. هر دو نهاد براي بهبود عملكرد خود تلاش كرده اند" وي همچنين اضافه كرد: " مايل هستم از پليس مبارزه با موادمخدر افغانستان بخواهم ميزان كشفيات خود را افزايش داده و از وزارت مبارزه با مواد مخدر بخواهم به برنامه هاي ريشه كني و اطلاع رساني خود ادامه دهد. مجموع هكتار هاي ريشه كن شده با 65 درصد افزايش در سال 2011 روبرو بوده است. هرچند، مساحت ريشه كن شده تنها 3 درصد مناطق كل زير كشت است".
با اين وجود، در حالي كه پيشرفت در برخي مناطق مبارزه با مواد مخدر وجود دارد، شاخص هاي ميان مدت براي توليد ترياك مثبت نيستند. بر اساس اين مطالعه كشت در سال 2011 به 000'131 در برابر 000'123 هكتار دو سال گذشته رسيده است. مقدار ترياك توليد شده از 3600 تن در سال 2010 به 5800 تن رسيده است.
بر اساس افزايش 7 درصدي كشت كه در اين مطالعه نشان داده شده است، اين امكان وجود دارد كه سطح توليد به سمت نقطه اوجي حركت كند كه قبل از سال 2010 ديده مي شد. مطالعه 2010 به كاهش چشمگير در مقابل سطح توليد بالاي پيشين اشاره داشت كه به دليل بيماري بوته خشخاش بود كه توليد خشخاش را بطور كلي از بين مي برد.
دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد به منظور مبارزه با توليد و قاچاق موادمخدر به همكاري با شركاي مختلفي پرداخته است تا با ايجاد ابتكارات به هم پيوسته، محلي را به منطقه اي و جهاني متصل كند. ابتكار ميثاق پاريس انجمن بين المللي را براي گفتگو در مورد قاچاق مواد مخدر و همكاري هاي بين مرزي ايجاد مي كند. خط مش كلي همچنين شامل ديگر اشكال موفق همكاري از قبيل ابتكار سه جانبه بين افغانستان، ايران و پاكستان؛ كنترل پيشسازي هاي شيميايي تحت پرچم عمليات تارست؛ و ايجاد مركز اطلاعات ويژه CARICC كه شامل پنج كشور آسياي ميانه، روسيه و آذربايجان مي شود.
ترياك به دليل قيمت بالا و افزايش توليد تجارتي پر منفعت در افغانستان در سال 2011 است. ارزش محصول ترياك در مزرعه به تنهايي 1/4ميليارد دلار يا 9 درصد از توليد ناخالص داخلي اين كشور است. در صورتي كه سود حاصل از توليد و قاچاق هروئين به اين مبلغ افزوده شود، ترياك بخش قابل توجهي از اقتصاد افغانستان است و بودجه قابل توجهي را براي ايجاد نا آرامي تأمين كرده و به فساد دامن مي زند.
آقاي فدوتوف همچنين اظهار داشت: "مطالعه ترياك افغانستان در سال 2011 يك پيام محكم براي ما دارد و آن اين است كه ما نمي توانيم در برابر اين مشكل بي توجه باشيم. به يك تعهد قوي از هر دو طرف ملي و بين المللي نياز است."